O-STA

Štirinajsta sezona Žive zgodovine na Celjskem gradu

Živa zgodovina na Celjskem gradu

SPOROČILO ZA JAVNOST

V okviru Poletja v Celju bo vsako soboto in nedeljo v juliju in avgustu mogoče doživeti avtentični prikaz srednjeveškega grajskega življenja. Več kot 60 izvajalcev sedmih različnih skupin, ki gojijo spoštovanje in ohranjajo dediščino, bo poskrbelo za interaktivno in zabavno srednjeveško izkušnjo. Slednja je brezplačna in že vključena v redno vstopnico za Celjski grad.

V Zavodu Celeia Celje, ki upravlja s Celjskim gradom, letos nadaljujejo z izvajanjem programa Živa zgodovina na Celjskem gradu. Štirinajsto leto zapored bodo obiskovalci lahko, vsako soboto in nedeljo v juliju in avgustu od 11. do 19. ure, ob lepem vremenu doživeli avtentično srednjeveško izkušnjo. "Vsako leto v program vključimo kaj novega in zanimivega za obiskovalce vseh starosti. Obisk Celjskega gradu in izkušnja programa Žive zgodovine je edinstvena priložnost, da se družine in posamezniki povežejo z zgodovino na interaktiven in zabaven način. Program je namreč zasnovan tako, da obiskovalcem ne le predstavi zgodovino, temveč jih tudi aktivno vključi v srednjeveške dejavnosti," je povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje ter dodala, da bodo lahko obiskovalci prvič videli viteško urjenje v obliki manjše bitke na osrednji grajski ploščadi ter predstave mestnega sodnika. Med spretnostmi srednjeveških obrti pa bo, poleg kovačije, potekal tudi prikaz srednjeveških pisav, kaligrafije in izdelovanje parfumov. Obiskovalci se bodo lahko vitezom pridružili tudi v šoli mečevanja, usvojili srednjeveške plesne korake, se pomerili v spretnostih srednjeveških iger, preverili okus čorbe tistega časa, v šotorih pa si ogledali razstavljene srednjeveške kostume.

Ob poletnih vikendih bo za program Žive zgodovine poskrbelo več kot 60 izvajalcev sedmih različnih skupin iz Slovenije in Hrvaške. Srednjeveško izkušnjo bo mogoče doživeti brezplačno, saj je že vključena v redno vstopnico za Celjski grad.

Vrhunec dogajanja bo, kot vsako leto, tudi letos srednjeveški dan. Na zadnjo avgustovsko soboto bo na Celjskem gradu prvič v Sloveniji na ogled živi šah, prvič pa bo oživela tudi zgodba mlade Barbare Celjske.

Več o programu Žive zgodovine na Celjskem gradu se nahaja TUKAJ.

Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje ■ Krekov trg 3 ■ SI-3000 Celje

t +386 (0)3 42 87 930 ■ e zavod.celeia@celje.si