O-STA

V Velenju v 2023 zabeležili petino več prihodov turistov

Zavod za razvoj Šaleške doline, ki je bil ustanovljen leta 2016 z namenom doseganja kakovostne in celovite turistične ponudbe ter spodbujanja in promocije razvoja turizma, si v skladu z vizijo prizadeva, da bo Šaleška dolina postala družinam najbolj prijazna destinacija v Sloveniji. Hkrati sledijo Strategiji razvoja slovenskega turizma, ki Slovenijo postavlja kot zeleno butično destinacijo. Strateško razvijajo trajnostni turizem, ki odraža zeleni pristop in odgovornost do okolja.

V Velenju smo lani zabeležili 13 tisoč prihodov in 33 tisoč nočitev, kar pomeni, da so se prihodi in nočitve turistov povečali za petino. Od tega so domači turisti ustvarili 21 % nočitev, tuji pa 79 %. Povprečna doba bivanja v Velenju znaša dva dni in pol, največ tujih gostov pa prihaja iz Nemčije, Nizozemske, Srbije, Avstrije in Kitajske. V letu 2023 je mesto Velenje prejelo znak Slovenia Green Destination Gold.

Poročilo Zavoda za turizem Šaleške doline za leto 2023 je direktorica Alenka Kikec predstavila na junijski seji Sveta Mestne občine Velenje. V skladu s strategijo so si zastavili kvantitativne cilje glede povečanja števila stalnih ležišč, dodane vrednosti, števila zaposlenih v turizmu, prihodkov turističnih podjetij in dviga porabe obiskovalcev. Dosegli so vse zastavljene cilje, razen povečanja števila zaposlenih v turizmu, kar pa je globalni izziv. Ponosni so na odlično sodelovanje, povezovanja in partnerstva, s katerimi bogatijo in nadgrajujejo turistični program, ter skupaj nadgrajujejo zeleno zgodbo Šaleške doline.

V letu 2023 je Mestna občina Velenje s področja turizma prejela naslednje nagrade:

1. Velenjska plaža je že šesto leto zapored osvojila prvo mesto v kategoriji naravnihkopališč v akciji Naj kopališče 2023.
2. Šaleška dolina se je s 5-zvezdičnim doživetjem Skrivnosti potopljenih vasi uvrstila naseznam 100 najboljših trajnostnih praks na svetu (produkt je bil nominiran tudi za prestižno nagrado Story Awards 2024)
3. Velenje je prejemnik naziva Ljubljenec ljudskih src v okviru projekta Moja dežela -lepa in gostoljubna.
4. Smo edina destinacija v Sloveniji s kar tremi turističnimi produkti, ki nosijo znak kakovosti Slovenia Unique Experience, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija.

Ukvarjajo se z organizacijo in soorganizacijo dogodkov, prodajo turističnih produktov in vodenj. Njihove razvojne prioritete so destinacijski management, digitalni marketing in digitalna preobrazba, produkti na podeželju, 5* produkti, urbani turizem, infrastrukturni projekti, aktivna doživetja in drugo.

V zavodu imajo registrirano tudi turistično agencijo, preko katere so lani izvedli 120 lokalnih turističnih vodenj z več kot tri tisoč udeleženci. Največji interes turistov ostaja ogled edinstvenega Muzeja premogovništva Slovenije in Muzeja Velenje na Velenjskem gradu. Izmed turističnih produktov pa je največ povpraševanja po produktu Potopljene vasi. Preko šestih družbenih omrežij so z objavami dosegli več kot 3 milijone uporabnikov. Sodelujejo v številnih projektih s področja trajnostnega turizma in se predstavljajo na promocijskih sejmih in mednarodnih dogodkih. Uspešni pa so bili tudi pri prijavah projektov za pridobitev nepovratnih sredstev.

Konec leta 2023 je imel zavod, ki upravlja z Vilo Bianco, Velenjsko plažo in Vista park z razgledom, deset redno zaposlenih oseb in eno osebo preko javnih del. Zavod za turizem Šaleške doline je v letu 2023 na trgu iz naslova uporabnin prejel okrog 160 tisoč evrov.

Na Zavodu za turizem Šaleške doline bodo turizem še naprej razvijali s spoštovanjem do lokalnih ponudnikov in prebivalcev, gostov, celotnega turističnega sektorja in vseh zaposlenih. Zavedajo se, da je v turizmu medsebojno sodelovanje pri uresničevanju ciljev, ustvarjanju novih priložnosti in soočanju z izzivi ključnega pomena. Več o zavodu na spletni strani www.visitsaleska.si.

Vabljeni v Velenje!