O-STA

Gradnja platoja za postavitev jeklene konstrukcije mostu čez Savinjo

Kljub drugačnim prizadevanjem MOC bo zaradi tehnično zahtevnega posega treba odstraniti dve okrasni češnji, ki pa bosta nadomeščeni

Celje, 16. julij 2024 - Že nekaj dni ob Partizanski cesti v Liscah, na desnem bregu Savinje nasproti Špice, potekajo pripravljalna dela za postavitev platoja, na katerem bo izvedeno sestavljanje in potem tudi postavljanje novega kolesarskega mostu čez Savinjo. To je najzahtevnejši del projekta v sklopu izgradnje nove kolesarske povezave Celje-Žalec, katere investitor je Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI). Po vzpostavitvi platoja se bo začelo varjenje in sestavljanje jeklene konstrukcije mostu, ki bo potem v enem kosu s posebnim dvigalom nameščena na že zgrajena nosilca na obeh bregovih Savinje.

Gre za tehnično zelo zahteven poseg, ki bo opravljen s posebno tehnologijo in posebnim dvigalom.

Izvajalec del nas je že pred časom seznanil, da bo treba za vzpostavitev platoja in izvedbo zahtevnega gradbenega posega žal odstraniti štiri okrasne češnje, ki rastejo v drevoredu na tem območju in so na zemljiščih državnih ustanov, Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov (SKZG) in Direkcije RS za vode (DRSV).

V intenzivni komunikaciji z izvajalcem del, podjetjem VOC Celje, in omenjenimi državnimi ustanovami, smo preigravali številne rešitve, da bi se izognili neljubemu posegu in da bi drevesa lahko ohranili.

Med drugim smo v strokovno presojo podali tudi možnost, da bi izvedli izkop dreves s koreninami in presaditev dreves ali da bi izvedli dvig jeklene konstrukcije mostu preko krošenj dreves.

Po presoji strokovnjakov v našem javnem podjetju Zelenice, je presaditev dreves žal neizvedljiva, saj gre za drevesa v starosti 30 do 40 let in z zelo obširnim koreninskim sistemom. Ob takem posegu bi bila stopnja preživetja presajenih dreves, tudi zaradi velike vročine, skoraj nična.

Glede druge možne tehnične rešitve pa smo dobili pojasnila, da se morajo drevesa odstraniti zaradi horizontalnega premika dvigala in ne zaradi dviga mostu.

Po intenzivnem dogovarjanju z izvajalcem del smo dobili zagotovila, da bo opravljen najmanjši možni poseg in zdaj je usklajeno, da bosta odstranjeni le prvi dve okrasni češnji v drevoredu iz smeri Petrička proti Liscam. Izvajalec bo odstranjeni drevesi nadomestil z novima.

Zavedamo se, da bo poseg vzbudil negativne posege v javnosti v Celju, kjer je zelo razvita naravovarstvena zavest in prisotna močna skrb za ohranjanje dreves. Hkrati pa tudi ne moremo in ne želimo ovirati večmilijonske državne investicije, ki bo našim prebivalcem omogočila nove možnosti za varno kolesarjenje, hojo, rekreacijo, ki bo kolesarsko in turistično Celje povezala s sosednjo občino Žalec. Novi most, ki je arhitektonsko zelo atraktiven, bo prav gotovo pomenil veliko pridobitev in izboljšal komunikacijo in povezljivost območja na obeh bregovih Savinje.

Ob tem naj še pojasnimo pomisleke, da je med materialom, ki se navaža na plato, veliko odpadkov. Gre za mlete gradbene odpadke, ki so certificirani in bodo po končanih delih v celoti odstranjeni.