O-STA

Fundacija Nippon Foundation podpira globalni poziv proti stigmatizaciji in diskriminaciji

MANILA, Filipini--(BUSINESS WIRE)--28. januarja, 2007--Predstavniki obolelih za gobavostjo so danes predstavili Globalni poziv 2007, v katerem pozivajo k prenehanju stigmatizacije in diskriminacije, ki jo doživljajo oboleli in njihovi svojci. To je zgodovinska priložnost, da oboleli za gobavostjo neposredno nagovorijo ves svet. Njihova akcija sledi prvemu

Med 16 obolelimi za gobavostjo, ki so podpisali Globalni poziv 2007, so predstavniki iz Angole, Brazilije, Etiopije, Filipinov, Gane, Indije, Indonezije, Japonske, Kambodže, Kitajske, Nepala, Nigerije in ZDA.

Dokument je podpisal tudi predsednik fundacije Nippon Foundation Johei Susakava, ki je tudi ambasador dobre volje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za odpravo gobavosti in je bil med pobudniki obeh globalnih pozivov. Globalni poziv pravi: "Zanikanje osnovnih človekovih pravic na podlagi bolezni je nesprejemljivo. Diskriminacija nikoli ne more biti upravičena. Molčanje o tem problemu ni sprejemljivo. Pozivamo vas, da se nam pridružite v boju proti tej socialni nepravičnosti."

Med organizatorji so Univerza Ateneo de Manila, Ministrstvo za zdravje, filipinska vlada, WHO, Filipinska misija za gobavost, Nippon Foundation in Zdravstvena fundacija Sasakava.

Gobavost in Nippon Foundation

Gobavost je sorazmerno malo nalezljiva infekcijska bolezen, ki prizadene predvsem kožo in živčevje. S kombinacijo zdravil je popolnoma ozdravljiva. Odkar je kombinacijska terapija v 1980-ih postala široko dostopna, je bilo ozdravljenih že več kot 15 milijonov obolelih. Vendar stigmatizacija bolezni pomeni, da se ozdravljeni bolniki in celo njihovi svojci še vedno srečujejo z ovirami pri izobraževanju, zaposlovanju in celo pri zakonskem življenju.

Fundacija Nippon Foundation že od 1960-ih v mnogih državah podpira boj proti gobavosti. Od leta 1975 si kot ključni partner WHO aktivno prizadeva pri odpravi gobavosti, kar vključuje tudi petletni program zastonj kombinirane terapije v vseh državah po svetu. Od leta 2003, ko je Johei Sasakava v imenu obolelih za gobavostjo prvič nagovoril Podkomisijo Združenih narodov za zaščito človekovih pravic, se Nippon Foundation aktivno osredotoča na družbene vidike te bolezni.

KONTAKT:

The Nippon Foundation

Keiko Mori, +81-3-6229-5131

pr@ps.nippon-foundation.or.jp

http://www.nippon-foundation.or.jp/eng/