O-STA

Fundacija Nippon Foundation poziva zavezništvo, da konča revščino v Afriki

YOKOHAMA, Japonska--(BUSINESS WIRE) - 29. maj 2008-- Predsednik fundacije Nippon Foundation Yohei Sasakawa je opozoril na pomanjkanje infrastrukture kot na enega največjih problemov, s katerimi se soočajo kmetje v Afriki. Ta problem onemogoča "zeleno revolucijo", kakršna se je zgodila v Aziji. V nagovoru afriškim voditeljem na plenarni seji o javno-zasebnem partnerstvu (29. maj) na četrti tokijski konferenci o razvoju Afrike (TICAD IV) je dejal: "Tudi če kmetje povečajo svoj pridelek, ni trgov, na katerih bi lahko prodajali izdelke. Kjer pa trgi so, kmetje nimajo dostopa do njih."

Kmetje povečanega pridelka ne morejo spremeniti v prihodek, zato se kvaliteta njihovega življenja ne izboljšuje, je povedal Sasakawa.

"Napočil je čas, da ukrepamo. Skupaj lahko ustvarimo zavezništvo, ki bo končalo revščino v Afriki." Sasakawa je še poudaril, da je fundacija Nippon Foundation pripravljena odigrati svojo vlogo.

Sasakawa, ambasador dobre volje za odpravo gobavosti pri Svetovni zdravstveni organizaciji, je bil priča učinkovitosti takšnega zavezništva pri odpravi gobavosti. Bolezen, ki je bila javni zdravstveni problem v kar 122 državah, je po pičlih dveh desetletjih omejena na samo dve državi.

V zaključku svojega nagovora je Sasakawa poudaril pereč problem naraščajočih cen gnojil, kar ima resne posledice za afriške kmete. Pozval je, naj se ta problem obravnava na letošnjem vrhu G8, ki bo na Japonskem.

Fundacija Nippon Foundation že 22 let financira program Sasakawa-Global 2000 (SG2000), ki sodeluje z manjšimi kmeti v 14 afriških državah, da bi povečali raznolikost in količino njihovega pridelka ter izboljšali njihovo preživetje. Program so začeli izvajati leta 1986 v sodelovanju z bivšim predsednikom ZDA Jimmyjem Carterjem in Nobelovim nagrajencem dr. Normanom Borlaugom, očetom "zelene revolucije" v Indiji in Pakistanu.

Da bi utrdili zmogljivosti kmetijske pospeševalne službe, fundacija Nippon Foundation financira izobraževalne programe za pospeševalce kmetijstva na trinajstih univerzah v devetih afriških državah. Do danes jih je diplomiralo, oziroma je v program vključenih že 2300.

Fundacija Nippon Foundation je v te programe vložila več kot 180 milijonov dolarjev.

KONTAKT:

The Nippon Foundation

Keiko Mori, +81-3-6229-5131

k_mori@ps.nippon-foundation.or.jp

or

Patrick Orr, +44-0207 630 9778

Patrick@raittorr.co.uk