O-STA

Objavljamo publikacijo Države EU interaktivno, 2024

Ob letošnjem evropskem dnevu statistike v posodobljeni publikaciji predstavljamo Eurostatove podatke s petih tematskih področij za vseh 27 članic EU.

Uradna statistika, okno v razumevanje družbe

Ob evropskem dnevu statistike, ki ga zaznamujemo vsako leto 20. oktobra, je letos v ospredju geslo Uradna statistika, okno v razumevanje družbe. Uradna statistika je ključni vir podatkov, ki nam omogoča boljše razumevanje družbenih procesov in sprememb. Skozi zbrane in analizirane podatke dobimo vpogled v različne vidike življenja, od gospodarstva, izobraževanja, trga dela do demografskih gibanj. Letošnje geslo poudarja, kako pomembno je spremljanje omenjenih družbenih pojavov, saj nam to omogoča sprejemanje ustreznih odločitev, temelječih na podatkih, na osebni in na državni ravni. Tako lahko prepoznamo družbene izzive ter možnosti za razvoj in napredek.

Ta dan je tudi priložnost za ozaveščanje strokovne in splošne javnosti o pomembnosti uradne statistike kot podlage za obveščanje in sprejemanje odločitev. S to publikacijo želimo poudariti, da so statistični podatki ne le uporabni, ampak tudi zanimivi in dostopni vsem.

Države EU interaktivno

Publikacija ponuja pregled podatkov o vseh 27 državah članicah EU na izbranih tematskih področjih. Med njimi so prebivalstvo, izobraževanje, trg dela, kakovost življenja in stanovanjske razmere. Podatki so prikazani na grafikonih in kartah ter opremljeni s komentarji. Vir so uradni podatki Eurostata, evropskega statističnega urada. V publikaciji želimo prikazati raznolikost med državami članicami, izpostaviti njihove posebnosti in postaviti Slovenijo v kontekst teh primerjav.

Ob premiku na ikono poljubne zastave na spodnji karti se v okencu izpiše podatek, po katerem izbrana država izstopa. Če ni navedeno drugače, se podatki nanašajo na leto 2023. Lepo vabljeni k ogledu.