O-STA

Covidien, vodilno podjetje na področju zdravstva, se je odcepilo od družbe Tyca International in se bo prvič predstavilo na Newyorški borzi.

Podjetje Covidien, prej imenovano Tyco Healthcare, se ponaša z raznolikim portfeljem, ki ga sestavljajo inovativni izdelki, ki so prodajani po vsem svetu in spadajo med tržno najuspešnejše izdelke na področju zdravstva.

PEMBROKE, Bermuda�-(POSLOVNI KANAL)�-2. 7, 2007�-Družba Covidien d.o.o. (NYSE: COV, BSX: COV) je danes pričela poslovati na Newyorški in Bermudski borzi in se tako predstavila kot samostojno podjetje, ki se ponaša z raznovrstnimi zdravstvenimi izdelki. Podjetje, ki se je prej imenovalo Tyco Healthcare, se je pred kratkim odcepilo od podjetja Tyco International.

"To je poseben dan za naše podjetje, kupce, delavce in delničarje," je povedal Richard J. Meelia, predsednik in generalni direktor podjetja Covidien.

"Covidien se odlikuje z neprecenljivim portfeljem, ki ga zaznamujejo globalne blagovne znamke, ki so na trgu zelo cenjene in so vodilne v številčnih kategorijah hitro rastočih izdelkov," je izjavil g. Meelia. " Kot glavni dobavitelji medicinskih naprav in oskrbe, slikovnih produktov in farmacevtskih izdelkov pri kliničnih potrebah stremimo k tesnejšemu in dolgoročnejšemu sodelovanju z medicinskimi strokovnjaki in institucijami in jih poskušamo nadgraditi z inovativnimi, kvalitetnimi proizvodi."

Skupaj z industrijsko vodilnimi blagovnimi znamkami kot so Autosuture, Kendall, Mallinckrodt, Nellcor, Puritan Bennett, Syneture, U.S. Surgical in Valleylab, izdelki podjetja Covidien konkuriajo na petih poslovnih segmentih: medicinske naprave, slikovne rešitve, farmacevtski produkti, medicinska oskrba in maloprodajni produkti. Prihodek v letu 2006 je znašal $9.6 bilijonov, z več kot eno tretjino Covidienove prodaje zunaj Združenih držav Amerike. Podjetje Covidien zaposluje več kot 43.000 ljudi v 57 državah, izdelki pa so zastopani v več kot 130 državah.

"Kot samostojno $9.6 bilijonsko podjetje se želimo razširiti, in sicer s pomočjo strateških pobud, ki se bodo osredotočale izključno na zdravstveno varstvo, z lastno fleksibilnostjo pa želimo investirati na področju inovacij," pravi g. Meelia. "Ne povečujemo le prisotnosti na področju globalne prodaje, povečati želimo tudi priložnosti za raziskave in razvoj, investicije in financiranje znotraj našega poslovanja, ki imajo največji potencial in prinašajo trajno dobičkonosno rast. Naš cilj je, da bi dosegli mesto vodilnega svetovnega proizvajalca proizvodov zdravstvene nege. Imamo sposobne ljudi, proizvode in vizijo, da lahko uspemo."

Sledijo najbolj atraktivne ponudbe petih poslovnih segmentov podjetja Covidien.

Medicinski pripomočki (59% prodaje)

Medicinski pripomočki so v letu 2006 kot največji poslovni segment doprinesli $5.7 bilijona čistega prometa. Ta raznolik segment je vodilen na različnih področjih trga medicinskih pripomočkov, kjer posamezen produkt ne presega več kot 1% skupne prodaje.

Če upoštevamo Covidienov globalni obseg, je 54% prodaje medicinskih pripomočkov zunaj Združenih držav Amerike.

Medicinski pripomočki vključujejo številčne inovacije s področja kirurških pripomočkov, pripomočkov, ki temeljijo na energiji, respiratornih in nadzornih rešitev, nege bolnikov in varnostnih proizvodov.

Slikovne rešitve (9% prodaje)

Proizvodi slikovnih rešitev so v letu 2006 prinesli $0.9 bilijona čistega prometa.

S široko zastavljenim ciljem, da bi zgodnje bolezni diagnosticirali kar z največjo natančnostjo, so Covidienove slikovne rešitve postale vodilne proizvajalke radio-farmacevtskih produktov, kontrastnih sredstev in kontrastnih dostavnih sistemov z različnimi fizikalno-tehničnimi zdravili (rentgenski žarek, magnetno resonančna slika in nuklearna medicina).

Kot posledica vse večje pobude za razvoj inovacij, slikovne rešitve razvijajo medicinsko slikovno tehnologijo s poudarkom, ki prehaja iz anatomske in funkcionalne stopnje slike na molekularno stopnjo. Ta prehod bo kliničnim zdravnikom pomagal, da bodo lahko bolezni diagnosticirali, zdravili in opazovali že v veliko zgodnejših fazah.

Farmacevtski produkti (13% prodaje)

V letu 2006 je čisti dobiček dosegel $1.2 bilijona; odlikovali so se z dobro razdelanimi blagovnimi skupinami farmacevtskih izdelkov Dosago, aktivnimi farmacevtskimi sestavinami in specializiranimi kemični preparati.

Covidien je deveta največja farmacevtska družba v ZDA (glede na število izdanih zdravil).

Covidien prednjači pri uredbah, ki določajo varnost pacientov in kontrolnih substanc.

Covidien je prav tako vodilen v proizvodnji acetaminofena in vrste drugih postopkov, ki uravnavajo bolečino.

Medicinska oskrba (10% prodaje)

Medicinska oskrba je s skorajšnjim $1 bilijonskim čistim prometom v letu 2006 vodilna na področju dobave materialov za bolniško nego.

Covidienova široka ponudba produktov s kliničnim materialom največje kakovosti v celoti oskrbuje operacijske sobe, zdravstvene in zdravniške ambulante.

Proizvodnje linije zajemajo proizvode namenjene patronažni oskrbi, medicinske kirurške produkte, originalno opremo proizvodnih produktov, proizvode proti inkontinenci (Europe) in druge izdelke.

Znotraj glavnih kategorij medicinske oskrbe ima Covedian #1 ali #2 poziciji tržnega deleža.

Maloprodajni produkti (9% prodaje)

Glede na delež maloprodajnih produktov se Covidien v ZDA ponaša kot vodilni proizvajalec blagovne znamke izdelkov za odraslo inkontinenco, otroško nego in žensko higiensko nego. Čisti promet v letu 2006 je znašal $0.8 bilijona.

-Covidien je ekskluzivni ali večkratni dobavitelj blagovne znamke izdelkov za odraslo inkontinenco, otroško nego in žensko higiensko nego, in sicer za 17 (od dvajsetih) najbolj znanih prodajalcev na drobno v ZDA.

O DRUŽBI COVIDIEN

Covidien je vodilno podjetje na področju izdelkov zdravstvene nege, ki ponuja inovativne medicinske rešitve, ki pacientov omogočajo boljše rezultate zdravljenja, ponaša pa se tudi z odličnostjo in je vodilno v klinični medicini. Proizvajalci podjetja Covidien so distributerji in vzdrževalci raznolikih industrijsko vodilnih blagovnih skupin, ki vključujejo kirurške naprave, pripomočke, ki temeljijo na energiji, respiratorne in nadzorne rešitve, izdelke za nego in varnost bolnikov, slikovne rešitve, farmacevtske izdelke in medicinsko oskrbo.

V letu 2006 je prihodek znašal skoraj $10 bilijonov, Covidien zaposluje več kot 43000 delavcev v 57 državah, njihovi izdelki pa se prodajajo v več kot 130 državah.

Obiščite www.covidien.com, da boste o njihovem poslovanju izvedeli več.

Navedbe, ki se navezujejo na dosežke v prihodnosti

To tiskovno poročilo vključuje navedbe, ki se nanašajo na dosežke v prihodnosti, in sicer v okviru ameriškega pravnega reformnega zakona o zasebnem varstvu iz leta 1995. Navedbe temeljijo na trenutnih pričakovanjih poslovanja in so podvržene tveganju, spremenljivosti in spremembi okoliščin, ki lahko povzročijo, da se bodo dejanski rezultati, uspeh in dosežki bistveno razlikovali od pričakovanih rezultatov, uspeha in dosežkov. Vse izjave, ki niso zgodovinska dejstva, so povezana z navedbami v prihodnosti, besede "predvidevati", "verjeti", "pričakovati", "oceniti", "načrtovati" in podobni izrazi na splošno nakazujejo izjave, ki so povezane z dosežki v prihodnosti.

Navedbe povezane s prihodnjimi dosežki lahko v tem tiskovnem poročilu vključujejo izjave, ki se navezujejo na finančne razmere in poslovne rezultate v prihodnosti, ekonomske, poslovne in konkurenčne dejavnike, ki lahko vplivajo na poslovanje družbe Covidien. To so primeri dejavnikov, ki lahko med drugim vlivajo, da se dejanski rezultati bistveno razlikujejo od tistih, ki so opisani v navedbah o prihodnjih dosežkih.

Covidienovi predhodne in formalne finančne informacije ne predstavljajo nujno rezultatov, ki bi jih lahko dosegli kot samostojno podjetje, ki kotira na borzi in ni nujno zanesljiv pokazatelj prihodnjih rezultatov. Covedien ni zavezan (in jasno zavrača kakršnokoli zavezanost), da mora dopolniti oz. spreminjati navedbe, ki se nanašajo na prihodnje dosežke, in sicer kot posledica novih informacij, prihodnjih dogodkov ali drugega. Podrobnejše informacije o teh in drugih faktorjev so navedene v sporočilu dopisa podjetja Covidien d.o.o. Form 8-K, dne 8.6. 2007.