O-STA

Siemens Medical Solutions Diagnostics naznanja izboljšan test jetrne fibroze za Evropo

Prvi krvni test za jetrno fibrozo, označen z oznako CE, je neinvaziven in na voljo preko iQur, Ltd

TARRYTOWN, N.Y., ZDA, in SOUTHAMPTON, Anglija - (BUSINESS WIRE) - 18. julij 2007 - Siemens Medical Solutions Diagnostics (www.usa.siemens.com/medical) je danes objavil dostopnost svojega izboljšanega testa za jetrno fibrozo (ELF)(TM), prvi standardiziran neinvaziven krvni test za jetrno fibrozo, označen z oznako CE za določanje statusa jetrne fibroze*. Siemensov ELF test je bil najprej preverjen v mednarodni študiji na kohorti in ga prodaja iQur, Ltd., Southampton, UK, kot testno sredstvo za nadzor nad pacienti.

Kronična obolenja jeter, povzročena z alkoholom, zamaščenimi jetri ali virusnim hepatitisom, so vse višje na lestvici vzrokov smrtnosti. Običajni testi delovanja jeter ne dajo natančne slike fibroznih poškodb ali pa jih v mnogih primerih zaznajo prepozno.

Fibroza je pogosta posledica kroničnih obolenj jeter in njena naslednja stopnja, ciroza, letno terja na tisoče življenj. Biopsije jeter se izvajajo rutinsko z namenom ocene poškodb (fibroze) in poskušajo spremljati učinkovitost zdravil pri boju z boleznijo. Izvajanje biopsije jeter je nevarno, drago in boleče za bolnika ter ni vedno natančno, zaradi težav pri pridobivanju in interpretaciji vzorca. Fibroza se ne pojavlja enakomerno po celotnem območju jeter in ker je pregledan tako majhen del tkiva, se 55 odstotkov 15 milimetrskih biopsij lahko napačno klasificira. Biopsije na večji površini (25 milimetrski odseki tkiva) se prav tako izvajajo, a tudi tu bo 45 odstotkov vzorcev napačnih.

Ker ELF uporablja krvni test namesto biopsije in ga je moč rutinsko uporabljati na istem bolniku ter omogoča spremljanje napredovanja fibroze v bolnikovih jetrih.

"Prednost Siemensovega ELF testa je njegova ponovljivost ob povzročanju minimalnih nevšečnosti bolniku, nadzor nad napredovanjem bolezni in reakcijo na zdravljenje," je dejal David Okrongly, član uprave v diviziji za molekule pri podjetju Siemens Medical Solutions Diagnostics. "To je prva standardizirana laboratorijska metoda za oceno jetrne fibroze, ki zahteva le enostaven vzorec krvi. Presrečni smo, da iQur sedaj omogoča ta IJF test kot storitev za zdravnike, ki se ukvarjajo z bolniki s kroničnimi obolenji jeter."

ELF test združuje tri serumske biomarkerje, za katere je bilo dokazano, da so povezani s stopnjo jetrne fibroze, ki je ugotovljena z jetrno biopsijo.

Ti biomarkerji obsegajo:

- Hialuronska kislina (HA),

- Prokolagen III amino končni peptid (PIIINP)

- Tkivni inhibitor metalopreteinaze 1 (TIMP-1)

Algoritem meri vsakega od teh markerjev s pomočjo imunološkega preskusa preko katerega pridemo do rezultata ELF. Vzorčenje za test ELF se lahko izvede v ambulanti ali v zdravstvenem centru, torej bolniku ni potrebno obiskati bolnišnice.

O iQur

iQur(R) je specialistično farmacevtsko podjetje v samem vrhu tehnološkega napredka pri odkrivanju, zdravljenju in nadzoru nad Hepatitisom C in ostalimi obolenji jeter. Podjetje iQur je leta 2003 ustanovil specialist za jetrne bolezni, profesor William Rosenberg, in ima sedež v splošni bolnišnici v Southamptonu, v Združenem kraljestvu, in upravlja z raziskovalno pisarno na univerzi v Leedsu, v Združenem kraljestvu. Če želite ELF test preskusiti tudi v vaši zdravstveni ustanovi, stopite v stik s Tanyo Dominey, Diagnostics Operations - tanya.dominey@iqur.com. Več informacij o iQur lahko najdete na www.iqur.com.

O Siemens Medical Solutions Diagnostics

Siemens Medical Solutions Diagnostics ponuja širok razpon diagnostičnih rešitev, ki pomagajo pri diagnozi, spremljanju in ukrepanju v primeru bolezni. Izdelki in storitve podjetja vsebujejo ravno pravšnje razmerje med znanostjo, tehnologijjo in uporabnostjo in tako medicinskim strokovnjakom v celotnem zdravstvenem sektorju omogočajo dostop do ključnih informacij, ki jih potrebujejo za nudenje boljše in bolnikom bolje prilagojene zdravstvene nege. Obiščite nas na www.siemens.com/diagnostics.

O Siemens Medical Solutions

Siemens Medical Solutions Siemensa AG (NYSE:SI) je eden največjih svetovnih dobaviteljev zdravstvene opreme. Podjetje je znano po združevanju inovativnih medicinskih tehnologij, zdravstvenih informacijskih sistemov, svetovanja pri upravljanju ter svetovalnih in drugih strokovnih storitev za pomoč strankam, pri doseganju konkretnih trajnostnih, kliničnih in finančnih izidov. Nedavne pridobitve na področju in-vitro diagnostike - kot sta Diagnostic Products Corporation in Bayer Diagnostics - so pomemben mejnik za podjetje Siemens, saj je tako postalo prvo diagnostično podjetje s popolnim obsegom storitev. Siemens Medical Solutions, ki širom sveta zaposluje več kot 41.000 ljudi in deluje v preko 130 državah, je v finančnem letu 2006 (30. september) prodal za 8,23 milijard evrov izdelkov in storitev, izvedel naročila v vrednosti 9,33 milijard evrov in dosegel skupni dobiček v vrednosti 1,06 milijard evrov. Dodatne informacije je mogoče dobiti na strani www.usa.siemens.com/medical-pressroom.

* Ni možno kupiti v ZDA

KONTAKT:

Siemens Medical Solutions

Amanda Naiman, 610-448-4531

amanda.naiman@siemens.com