O-STA

Neca Falk zmagala na mednarodnem festivalu kratkega filma Luksuz v kategoriji "The Best Revival"

Neca Falk, slovenska pevka zabavne glasbe, šansonov in pesmi za otroke ter fotografinja, je kot študentka Akademije za vizualne umetnosti A.V.A. zmagala na mednarodnem festivalu kratkega filma Luksuz v kategoriji "The Best Revival" s filmom "Bus No. 20" - Neca Falk: "Sem presenečena in seveda vesela. Ljudje se vse življenje učimo. In tudi jaz. Zdaj se zanimam za film in sem redna študentka na ljubljanski Akademiji za vizualne umetnosti."

(Ljubljana, Krško, 7. september 2008) Kratki film Bus No. 20 Nece Falk (režija, scenarij in izvirna glasba), ki je v okviru študija na Akademiji A.V.A. (kot projekt za modul film) nastal v produkciji Akademije A.V.A., je na minuli vikend končanem Festivalu Luksuz "poceni filma" zmagal v kategoriji "The Best Revival". Na festivalu z mednarodno udeležbo je sodelovalo 33 kratkih filmov, Neca Falk pa je žirijo z mednarodno zasedbo prepričala s filmom, ki pripoveduje o vsakdanjih ljudeh, ki se vsak dan vozijo z eno najbolj obremenjenih prog ljubljanskega Mestnega potniškega prometa - z avtobusom številka 20. Prikazuje ljudi, ki se med seboj osebno ne poznajo, čeprav se vsak dan znova srečujejo na avtobusu.

"Pogosto se vozim z avtobusom številka 20, saj živim v Novih Stožicah. Pritegnilo me je obnašanje ljudi, saj to pripoveduje o njihovih vsakdanjih skrbeh in težavah," je povedala Neca Falk, sicer letos redna študentka 3. letnika Akademije za vizualne umetnosti A.V.A. . Čeprav Neco Falk Slovenci poznamo kot pevko zabavne glasbe, šansonov in pesmi za otroke in se jo najbolj spomnimo po nekaterih uspešnicah, kot sta Banane in Vsi ljudje hitijo, kasneje pa se je izkazala tudi kot fotografinja, se tokrat pojavlja tudi v vlogi režiserke, snenaristke in avtorice izvirne filmske glasbe, hkrati pa tudi kot redne študentke Akademije A.V.A..

"Na to sem ponosna. Bila je možnost rednega vpisa in Akademija A.V.A. je zelo odprta. Zanimala me je predvsem umetnost fotografije in na začetku sem tudi posnela precej fotografij omenjene avtobusne proge. Nato bila možnost, da v okviru študija posnamem film. In sem ga. Snemala sem dva tedna," je dejala Neca Falk in dodala: "Vse življenje se učimo. In to, da sem študentka, ne preseneča." Na festivalu so sodelovali še trije študenti Akademije A.V.A.: Aleš Hrovat s filmom "Day out", Nikolina Mudronja s filmom "Osebek št. 72" in Vanja Djuran s filmom "Sky in the color of your eyes".

Pepi Sekulich, dekan Akademije za vizualne umetnosti in mentor Nece Falk: "Uspeh naše študentke Nece Falk in tudi drugih naših študentov pomeni, da je naša akademija na pravi poti, hkrati pa je to dokaz, da delamo dobro. To je velika spodbuda in obveznost za naprej. Tako za profesorje kot za študente."

Jože Biščak, Agencija Giedon

Za podrobnejše informacije ++ 386 31 702 248.

-------------------------------------------------------------------------------

O AKADEMIJI A.V.A.

A.V.A. je šola, ki študentom omogoča, da se razvijejo v suverene ustvarjalce z mednarodno veljavno diplomo BA (hons) degree. Šola bo nudila mednarodno priznan visokošolski študij klasičnih in novih programov vizualnih umetnosti.

Vizualne umetnosti

  • slikarstvo
  • kiparstvo
  • fotografija-fotomedia
  • 3d oblikovanje
  • računalniško upodabljanje
  • animacija-animatronika
  • film video
  • performans
  • kostumografija
  • filmska, gledališka in TV scenografija
  • izdelava lutk

Študijski programi

Temeljni študiji umetnosti in oblikovanja
Likovna umetnost
Konceptualizacija prostora

Poudarki šole ležijo v interdisciplinarnem delu, osebnem pristopu ter podpiranju individualnosti in kreativnosti in odličnem timu (mednarodno) uspešnih umetnikov- predavateljev.

Namen študija na A.V.A. torej ni produkcija vase zazrtih umetnikov, ki se ne znajo vključiti v družbo, temveč izobrazba študentov v razgledane in sposobne ustvarjalce, ki hodijo v korak z evropskimi in svetovnimi trendi.

Že v prvem letniku se študent seznani z večino vizualnih praks- slikarstvom, kiparstvom, grafičnim oblikovanjem, 3d oblikovanjem, scenografijo, kostumografijo, fotografijo, filmom, videom in performansom. Študijski programi so zasnovani interdisciplinarno, kar še posebej velja za novo smer specializacije v 2. letniku - Konceptualizacijo prostora.

Šola s svojim programom in mednarodno akreditacijo močno odstopa od sedanje prakse v Sloveniji in širšem srednjeevropskem prostoru zaradi naslednjih prednosti:

  • mednarodno priznan in primerljiv študij in diploma
  • obseg vodenega študija je 1200 ur/leto za razliko od največ 750 ur na naših umetniških šolah
  • visoki standardi šolanja - 1 predavatelj na 10 študentov, zagotovljen osebni prostor študenta, delavnice, tehnična podpora
  • teoretični in praktični del študija sta močno povezana
  • umetniško delo ali projekti študentov nastajajo z istočasno uporabo različnih umetniških prvin (interaktivno)
  • učitelji spodbujajo študente v kreativnosti in razvoju lastnih načinov izražanja
  • sistem osebnih skrbnikov (tutorjev) študentov zagotavlja individualni pristop in vzajemno ambicijo za razvoj in uspeh
  • koncept iskanja donatorjev in sponzorjev šole omogoča prijaznejše šolnine

Poleg celodnevnega vodenega ateljejskega dela v primernih prostorih na odlični lokaciji z vso infrastrukturo je šola posebna še po uvedbi temeljnih študijev v 1. letniku (Foundation studies), ki študentu omogočajo odkrivanje potenciala in oblikovanje jasne vizije smeri nadaljevanja študija, kar je dolgoletna uspešna praksa britanskih umetniških šol.

Šola študentom omogoča osebni delovni prostor/atelje od začetka specializiranega študija (2.letnik), v katerega se lahko direktno vpišejo vsi z jasno ciljno usmeritvijo ter kvalitetnim portfoliom.

Vsi prostori šole so prilagojeni gibalno oviranim študentom.