O-STA

Film Person No. 72 na festivalu UNICA na Poljskem prejel bronasto nagrado

Kratki film "Person No. 72" 22-letne študentke 1. letnika Akademije A.V.A. Nikoline Mudronje je na nedavno končanem festivalu kratkega filma UNICA v Gdansku na Poljskem prejel bronasto medaljo - Festival poteka pod okriljem organizacije UNICA, najstarejše organizacije neodvisnega filma na svetu - Glavno vlogo igra Sebastjan Cavazza, ki je nekakšen "urejevalec žensk"

(Ljubljana, Gdansk, 23. september 2009) Kratki film "Person No. 72" 22-letne študentke 1. letnika Akademije A.V.A. Nikoline Mudronje (režija in scenarij) je na nedavno končanem festivalu kratkega filma UNICA (World Union of Independent Cinema) v Gdansku na Poljskem, ki je bil letos že 71. po vrsti, prejel bronasto medaljo. Glavno vlogo igra Sebastjan Cavazza, ki je nekakšen "urejevalec žensk".

Film, ki je v okviru študija na Akademiji A.V.A. (kot projekt za modul film) nastal v produkciji Akademije A.V.A., govori o moškem (Sebastian Cavazza), ki je "urejevalec žensk" - poskrbi tako za njihov fizični izgled, kot za psihično počutje. Je nekakšen moški na poziv, ki obiskuje zanemarjene ženske (Nada Mihajlovič, Petra Švajger in Petra Jurjec). Najprej jim pospravi stanovanje, nato pa očedi še njih. Zjutraj se zbudi v njihovi postelji, kjer je najprej deležen velike pozornosti zdaj urejenih žensk, nato pa jih zelo hitro zapusti. Pri roki ima majhno črno knjižico, v katero si ves čas nekaj zapisuje, ženske pa označuje kot oštevilčene osebke.

Festival UNICA se odvija vsako leto v drugi državi (lani je bil v Tuniziji, prihodnje leto bo v Einsiedelnu v Švici), gre pa za najstarejšo neodvisno filmsko organizacijo na svetu (World Union of Independent Cinema). Letos je na festivalu sodelovalo 147 kratkih filmov iz več kot 30 držav.

Režiserka in scenaristka Nikolina Mudronja: "Že ko je bil film uvrščen na festival, sem bila vesela. Ko pa sem dobila nagrado, pa sploh. To je zame velika spodbuda za naprej."

Pepi Sekulich, dekan Akademije za vizualne umetnosti in mentor: "Na akademiji smo ponosni na uspeh naše študentke, še posebej zato, ker je nagrado prejela od najstarejše organizacije neodvisnega filma. To je samo še en dokaz, da smo na pravi poti in da delamo dobro, hkrati pa velika obveza za naprej."

Jože Biščak, Agencija Giedon

Za podrobnejše informacije ++ 386 31 702 248.

-------------------------------------------------------------------------------

O AKADEMIJI A.V.A.

A.V.A. je šola, ki študentom omogoča, da se razvijejo v suverene ustvarjalce z mednarodno veljavno diplomo BA (hons) degree. Šola bo nudila mednarodno priznan visokošolski študij klasičnih in novih programov vizualnih umetnosti.

Vizualne umetnosti

  • slikarstvo
  • kiparstvo
  • fotografija-fotomedia
  • 3d oblikovanje
  • računalniško upodabljanje
  • animacija-animatronika
  • film video
  • performans
  • kostumografija
  • filmska, gledališka in TV scenografija
  • izdelava lutk

Študijski programi

Temeljni študiji umetnosti in oblikovanja
Likovna umetnost
Konceptualizacija prostora

Poudarki šole ležijo v interdisciplinarnem delu, osebnem pristopu ter podpiranju individualnosti in kreativnosti in odličnem timu (mednarodno) uspešnih umetnikov- predavateljev.

Namen študija na A.V.A. torej ni produkcija vase zazrtih umetnikov, ki se ne znajo vključiti v družbo, temveč izobrazba študentov v razgledane in sposobne ustvarjalce, ki hodijo v korak z evropskimi in svetovnimi trendi.

Že v prvem letniku se študent seznani z večino vizualnih praks- slikarstvom, kiparstvom, grafičnim oblikovanjem, 3d oblikovanjem, scenografijo, kostumografijo, fotografijo, filmom, videom in performansom. Študijski programi so zasnovani interdisciplinarno, kar še posebej velja za novo smer specializacije v 2. letniku - Konceptualizacijo prostora.

Šola s svojim programom in mednarodno akreditacijo močno odstopa od sedanje prakse v Sloveniji in širšem srednjeevropskem prostoru zaradi naslednjih prednosti:

  • mednarodno priznan in primerljiv študij in diploma
  • obseg vodenega študija je 1200 ur/leto za razliko od največ 750 ur na naših umetniških šolah
  • visoki standardi šolanja - 1 predavatelj na 10 študentov, zagotovljen osebni prostor študenta, delavnice, tehnična podpora
  • teoretični in praktični del študija sta močno povezana
  • umetniško delo ali projekti študentov nastajajo z istočasno uporabo različnih umetniških prvin (interaktivno)
  • učitelji spodbujajo študente v kreativnosti in razvoju lastnih načinov izražanja
  • sistem osebnih skrbnikov (tutorjev) študentov zagotavlja individualni pristop in vzajemno ambicijo za razvoj in uspeh
  • koncept iskanja donatorjev in sponzorjev šole omogoča prijaznejše šolnine

Poleg celodnevnega vodenega ateljejskega dela v primernih prostorih na odlični lokaciji z vso infrastrukturo je šola posebna še po uvedbi temeljnih študijev v 1. letniku (Foundation studies), ki študentu omogočajo odkrivanje potenciala in oblikovanje jasne vizije smeri nadaljevanja študija, kar je dolgoletna uspešna praksa britanskih umetniških šol.

Šola študentom omogoča osebni delovni prostor/atelje od začetka specializiranega študija (2.letnik), v katerega se lahko direktno vpišejo vsi z jasno ciljno usmeritvijo ter kvalitetnim portfoliom.

Vsi prostori šole so prilagojeni gibalno oviranim študentom.