O-STA

Oerlikonova predstavitev fotovoltaičnega razprševalnega sistema na Hamburški razstavi

Evropska fotovoltaična konferenca

BALZERS, Lihtenštajn--(BUSINESS WIRE)-- Na letošnji Evropski fotovoltaični konferenci in razstavi v Hamburgu, Nemčija, bo vodilni dobavitelj proizvodnih rešitev na področju nano tehnologije Oerlikon Systems v živo predstavil nanašanje kristaliničnih sončnih celic. Predstavitev novega SOLARIS sistema (razstavni prostor B6/26) poudarja vedno večjo priljubljenost tega sistema v fotovoltaični industriji.

Andreas Dill, vodja podjetja Oerlikon Systems, dodaja: "Trenutno imamo veliko število strank po vsem svetu, ki uvajajo procese SOLARIS sistema ... In zanimanje na trgu še vedno hitro raste. "

SOLARIS je visokohitrostni razprševalni sistem z enojno ploščico, ki je oblikovno podoben visoko zmogljivim proizvodnim sistemom, ki se uporabljajo v industriji optičnih diskov za DVD in Blu-ray diske. SOLARIS sistem je mogoče zlahka konfigurirati za potrebe nove nano tehnologije in aplikacij za pridobivanje čiste energije, toda zaradi kombinacije nizke porabe energije, majhnega vpliva na okolje in dolgega časa delovanja, predstavlja idealno rešitev za fotovoltaično proizvodnjo.

Pomoč pri izboljševanju kvalitete in učinkovitosti sončnih celic

Stroški proizvajanja sončne energije niso odvisni le od učinkovitosti celic, ampak tudi od produktivnosti proizvodnega procesa sončnih celic. Zasnova sistema SOLARIS bo omogočila fotovoltaični industriji hitro uvedbo čistejših, bolj stroškovno učinkovitih in zanesljivih proizvodnih procesov, ki so boljši od običajnih platform za paketno obdelavo. Poleg tega bo kombinacija šestih procesnih komor, obdelave 'enojne podlage', velikega nabora materialov za izdelavo plasti in visoke zmogljivosti - 1200 ploščic na uro - prispevala k opaznemu povečanju kakovosti in učinkovitosti sončnih celic, to pa bo omogočilo zmanjšanje skupnih stroškov proizvodnje.

"Če hočemo zmanjšati stroške sončne energije na konkurenčno vrednost, moramo izboljšati same celice ter ponovno razmisliti o produkciji", pravi Andreas Dill. "Obstoječe standardne metode za izdelavo kristaliničnih sončnih celic temeljijo na kompleksnih procesih, ki prinašajo visoke zahteve glede čiščenja in ročnega vzdrževanja. SOLARIS deluje veliko bolj učinkovito."

Na primer, kristalinične sončne celice zahtevajo neodsevni sloj na sprednji in kontaktni sloj na zadnji strani. Neodsevne sloje se trenutno nanaša s PECVD procesi, kontaktni sloji na zadnji strani pa so natisnjeni s postopkom sitotiska; običajna proizvodna oprema ima škodljiv vpliv na okolje, zahteva redno čiščenje in vzdrževanje ter dodatno drago opremo, kot so izpiralke oz. filtri ...; tudi potrošni material je drag in predstavlja dodatne stroške proizvodnje sončnih celic. SOLARIS uporablja PVD proces, ki je bolj čist in ne potrebuje toplogrednih plinov ali kakršnekoli dodatne opreme.

Oerlikon - Omogočanje visoke tehnologije

Oerlikon (SIX: OERL) je ena od vodilnih svetovnih mednarodnih visokotehnoloških industrijskih skupin, ki je specializirana za inženiring naprav in elektrarn. Je vodilno podjetje na področju industrijskih rešitev in inovativnih tehnologij za proizvodnjo tekstila, tankoplastnih sončnih in tankoplastnih nanašalnih sistemov, ter pogonskih, natančnih in vakuumskih sistemov. S koreninami v Švici in stoletno tradicijo je Oerlikon globalni dejavnik, ki zaposluje več kot 16000 delavcev na 158 lokacijah v 37 različnih državah. Prodaja je leta 2008 znašala 4,8 milijard švicarskih frankov, tako pa se uvršča na prvo ali drugo mesto na individualnih svetovnih trgih.

Fotografije/multimedijska galerija na voljo na strani: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=6053406&lang=en

Kontakti:

Oerlikon Balzers Coating Ltd.
Sven E. Jarby
Oerlikon Balzers Coating Ltd.
Business Unit Systems
T +423 388 4878
F +423 388 5426
sven.jarby@oerlikon.com
www.oerlikon.com
ali
OC Oerlikon Management AG, Pfäffikon
Burkhard Boendel
Head of Corporate Communications
T +41 58 360 96 05
F +41 58 360 91 93
pr@oerlikon.com
www.oerlikon.com