O-STA

Muzejski klub - druženje in pogovor ob muzejskem predmetu v Pokrajinskem muzeju Maribor

torek, 13. oktobra 2009 ob 18. uri. Vhod iz Grajske ulice preko grajskega stopnišča.

Vabimo vas, da se udeležite četrtega srečanja letošnjega muzejskega KLUBA, na katerem bomo predstavili:

Kreacija "Kletka" (Alan Hranitelj, 2000)

"Obleka naredi človeka...pokaži mi kako se oblačiš in jaz ti povem kdo si"

Oblačila so danes, tako kot v preteklosti, statusni simbol. Nadvse pomembno je kaj smo oblekli, v kakšni kombinaciji, za kakšno priložnost, kdo je oblikovalec naših oblačil, kateri izmed naših vzornikov so oblekli ista oblačila... Glede na bogato ponudbo oblek imamo v novem tisočletju enormno svobodo glede izražanja naše osebnosti preko našega modnega stila. Tako je postala izbira pravega modnega artikla za posameznika nadvse pomembna stvar. Opaziti je, da lahko z izbiro določenih oblačil dosežemo dva cilja, ki pa sta neke vrste dihotomični par. Oblačila nam na eni strani omogočajo izraziti našo osebnost in nas povzdignejo nad maso, na drugi strani pa lahko z zavestno izbiro oblačila postanemo del neke skupine, mase... V obeh primerih pa naš modni stil zagotovo, na nek način in seveda v določeni meri, nekaj sporoča o naši psihi. Dejstvo je, da v naši družbi obstajajo neuradni in vsesplošni konsenzi glede tega kakšen tip človeka nosi določene kroje, barve, materiale... Izbira pravih oblačil je postala že tako pomemben dejavnik, da smo lahko priča nastanku novega poklica stilskega svetovalca, ki je zelo hitro zapolnil luknjo na tržišču. Tako je posamezniku zagotovljen izvrsten modni izgled tudi, če o modi nima pojma. Na tem mestu bi se bilo mogoče potrebno vprašati ali morda ne obstaja nevarnost, da bi napačno sklepali o osebnosti določene osebe, če bi se orientirali po njenemu modnem stilu? Ali se moramo bati izgube lastne avtentičnosti, če se odločimo, da bo za naš izgled skrbel profesionalec?

Emina Koren, voditeljica Muzejskega kluba 2009

Tokratni gostje Muzejskega kluba bodo Sonja Šterman, vodja oddelka za tekstilije in oblačila na Visoki šoli za dizajn, Alenka Zupan, stilska svetovalka in Maja Štamol, modna oblikovalka.

Strokovna sodelavka letošnjih srečanj Muzejskega kluba je kustodinja Pokrajinskega muzeja Maribor Maja Hren.

Vljudno vabljeni!

Srečanja, ki jih bo posnela in predvajala tudi televizija, omogočajo:

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Maribor, Holding Slovenske elektrarne, Nova KBM, Pošta Slovenije, Dravske elektrarne Maribor, Razgoršek d.o.o. in vinotoč Brunček.

Emina Koren je bila rojena leta 1982 v Mariboru. V času, ko je v Mariboru obiskovala Drugo gimnazijo, je odkrila ljubezen do umetnosti in se nekaj časa celo poigravala z mislijo o študiju slikarstva, vse do četrtega letnika, ko je začela spoznavati filozofijo. Po končani srednji šoli se je kreativno udejstvovala kot kostumografka v Hrvaškem narodnem gledališču Osijek. Po dokončni odločitvi za študij filozofije se je vpisala na Karl Franzens Universität v avstrijskem Gradcu, ki ga sedaj končuje in s predanostjo širi obzorja svojega duha. Svoje interese na področju študija je posvetila predvsem logiki in estetiki. Prav zaradi preučevanja različnih aspektov estetike v filozofskem smislu, je letošnja tema muzejskega kluba še posebej vzbudila njeno zanimanje in jo spodbudila k temeljitemu razmisleku o pojmu človeške lepote v današnjem času.

Alenka Zupan, ki je po izobrazbi diplomirana ekonomistka, se je po uspešni karieri v tekstilni industriji odločila, da združi svoje znanje in svoj dolgoletni hobi kot svetovalka za barve in oblačenje. Izobraževala se je pri vodilni evropski svetovalni hiši Colour me beautiful v Angliji.

Maja Štamol, je bila rojena leta 1968 v Celju. Kljub prepričanju staršev, da je kemija njena prihodnost, je doma namesto atomov raje preštevala zanke pri pletenju. S tem se je začelo njeno modno ustvarjanje. Prva predstavitev njenega ustvarjanja širšemu krogu ljudi je bila razstava pletenin. Tkanine in šivalni stroji so kmalu zamenjali pletilke in volno, saj je pri ustvarjanju s tkanino lažje izražala svoj način razmišljanja. Zadnjih pet let je modno oblikovanje tudi njen poklic. Danes pravi, da uživa, ko kreira poročne obleke, oblači poslovne ženske, navduši z maturantsko obleko ali zasnuje elegantno večerno obleko. Ustvarja v svojem Ateljeju za oblikovanje oblačil v Žalcu.

Sonja Šterman je predstojnica katedre za tekstilije in oblačila na visoki šoli za dizajn, kjer predava predmete s področja oblikovanja oblačil in sodobne mode. V svoji karieri je med drugim oblikovala celostne podobe oblačil, posamezne kolekcije in stylinge za različna slovenska podjetja.

Uroš Dokl
Pokrajinski muzej Maribor
Grajska ul. 2
2000 Maribor, Slovenija
(02) 228 35 64
uros.dokl@pmuzej-mb.si
http://www.pmuzej-mb.si