O-STA

Družba Samsung Electronics v okviru velike reorganizacije imenovala novo vodstvo

Geesung Choi imenovan za generalnega direktorja;

Skupina direktorjev okrepljena z novima mestoma direktorja operative in finančnega direktorja

Oddelki poslovanja organizirani kot samostojna "podjetja"

SEUL, Južna Koreja--(BUSINESS WIRE)-- Pri Samsung Electronics Co. Ltd., enemu vodilnih svetovnih tehnoloških podjetij, so danes na mesto novega generalnega direktorja imenovali Geesunga Choia. Imenovanje je del organizacijskega prestrukturiranja, katerega cilj je povečanje učinkovitosti delovanja in okrepitev neodvisnosti posameznih poslovnih oddelkov podjetja.

Samsung je svojo skupino direktorjev okrepil tudi z imenovanjem Jaya Y. Leeja na novoustanovljeni položaj operativnega direktorja, ter Ju-Hwa Yoona na mesto finančnega direktorja. Yoon-woo Lee, trenutno podpredsednik in generalni direktor, bo odslej le predsednik upravnega odbora.

Z namenom vzpostavitve večje samostojnosti na operativni ravni so pri Samsungu sporočili tudi, da bodo prevzeli "sistem podjetij", pri katerem se vsaka poslovna enota upravlja podobno kot samostojno podjetje. Nova ureditev na organizacijski in vodstveni ravni bo imela za posledico bolj osredotočeno in odzivno strukturo poslovanja.

"Zahvaljujoč vodenju Yoon-woo Leeja in premišljenemu odzivu na svetovno finančno krizo, si je Samsung v zadnjem letu dobro opomogel," je dejal Choi, novi generalni direktor. "Spodbujeni z novim zagonom verjamemo, da je zdaj pravi čas, da izvedemo pomembne organizacijske spremembe in se tako pripravimo za izzive in priložnosti, ki jih imamo pred sabo."

Samsungov uskupinjeni dobiček pri poslovanju v prvih devetih mesecih tega leta je znašal 7,22 bilijonov korejskih wonov (oziroma 6,08 milijard ameriških dolarjev do konca 30. septembra) pri prodaji 97,05 bilijonov wonov (81,69 milijard ameriških dolarjev do konca 30. septembra). Za primerjavo, celoletni uskupinjeni dobiček pri poslovanju v letu 2008 je znašal 6,03 bilijonov wonov (4,8 milijard ameriških dolarjev) pri prodaji 121,29 bilijonov wonov (96,5 milijard ameriških dolarjev).

Okrepljeno vodstvo

Vodje vseh poslovnih oddelkov podjetja Samsung Electronics odslej poročajo direktorju Choiu in skupini direktorjev. Nova skupina direktorjev predstavlja bolj poenoteno in učinkovitejšo vodstveno skupino, ki ustreza globalnim modelom poslovanja, ter je podobna vodstveni strukturi mnogih vodilnih multinacionalk.

"Zaradi ponovne dobičkonosnosti smo lahko razmišljali dolgoročno in tako zagotovili, da bomo še naprej vodilni na trgu," je povedal Choi. "Posledično smo okrepili skupino direktorjev in ustvarili nov vodstveni položaj operativnega direktorja. Tako smo pospešili sprejemanje odločitev, izboljšali učinkovitost in pomagali pri posredovanju med našimi poslovnimi enotami, hkrati pa zagotovili, da slednje dobro sodelujejo pri izpolnjevanju zahtev naših strank."

Danes so bile objavljene naslednje podrobnosti s sestanka direktorjev:

· Geesung Choi je bil imenovan za predsednika in generalnega direktorja družbe Samsung Electronics. Predtem je bil predsednik in vodja sektorja za digitalne medije in komunikacije pri podjetju.

Choi je bil predtem že predsednik sektorja za telekomunikacijske mreže in predsednik sektorja za digitalne medije.

· Jay Y. Lee je bil imenovan na novoustanovljeno mesto direktorja operative ter iz višjega podpredsednika povišan v generalnega podpredsednika.

Lee je bil predtem že generalni direktor za odnose s strankami in podpredsednik za strateško planiranje.

· Ju-Hwa Yoon je bil imenovan za finančnega direktorja, predtem pa je bil predsednik in vodja presojevalne skupine korporacije.

Yoon je bil predtem že vodja vodstvene podporne skupine.

Organizacijska struktura na način samostojnega podjetja

Samsungova nova organizacijska struktura povečuje neodvisnost poslovnih enot podjetja. Nova ureditev vpeljuje 'sistem podjetij', pri katerem se vsaka posamezna poslovna enota upravlja podobno kot samostojno podjetje ter ima lastnega predsednika in finančnega direktorja. Izven Koreje bodo hčerinska podjetja, ki proizvajajo sestavne dele kot so polprevodniki in LCD zasloni, še naprej delovala kot popolnoma neodvisne enote, ločene od Samsungovih hčerinskih družb za informacijsko tehnologijo in potrošno elektroniko.

Samsung je predtem imel 10 operativnih enot, organiziranih v dve glavni skupini poslovanja - digitalni mediji & komunikacije ter naprave. Reorganizacija je dvojno poslovno strukturo nadomestila s sedmimi neodvisnimi podjetji v okviru ene same korporacije in poenotene vodstvene skupine.

Nova ureditev ima poleg večje samostojnosti, ki jo nudi na operativni ravni, še druge koristi, kot so zmanjšanje hierarhije podjetja pri sprejemanju odločitev s treh stopenj na dve, ter večje osredotočenje in hitrost delovanja pri strateškem poslovanju in vlaganju. Večja samostojnost pri sprejemanju odločitev in hitrejša pot do trga bosta koristna tudi za stranke.

S prvim četrtletjem leta 2010 bo Samsung prevzel tudi mednarodne standarde računovodskega poročanja (IFRS), globalna računovodska načela, ki jih je določil Upravni odbor za mednarodne računovodske standarde (IASB) in ki jih upoštevajo številne svetovne korporacije.

O Samsung Electronics

Družba Samsung Electronics Co., Ltd. je vodilna na svetu na področju tehnologije polprevodnikov, telekomunikacij, digitalnih medijev in digitalne konvergence. Leta 2008 je njena konsolidirana prodaja znašala 96 milijard ameriških dolarjev. Podjetje ima približno 164 600 zaposlenih v 179 oddelkih v 61 državah in velja za eno najhitreje rastočih svetovnih znamk. Samsung Electronics je vodilni proizvajalec digitalnih televizorjev, pomnilniških čipov, mobilnih telefonov in TFT-LCD zaslonov. Za več informacij obiščite spletno stran www.samsung.com.

Kontakti

Samsung Electronics Co., Ltd.
James Chung, +82 2 2255 8272
ducksea.jung@samsung.com

Vir: Samsung Electronics Co. Ltd.

Oglejte si to novico na spletni strani
http://www.businesswire.com/news/home/20091214006362/en