O-STA

Sejem GAST CELOVEC je osvežilno drugačen!

Strokovni sejem za gostinstvo in hotelirstvo razširjen na temo "viskija"

Od 14. do 17. marca 2010 bo že 42. potekal "Mednarodni strokovni sejem za gostinstvo in hotelirstvo", sejem GAST CELOVEC. Med vrhunce poleg "Arene piva" in "Kavnega salona" sodi tudi "Sejem viskija", ki bo letos potekal prvič. Sočasno s sejmom GAST se bosta odvijala tudi strokovni vinski sejem INTERVINO in sejem žganih pijač WORLD SPIRITS FESTIVAL.

GAST CELOVEC je najpomembnejši strokovni sejem za gostinstvo in hotelirstvo v prostoru Alpe-Jadran, saj ga letno obišče okrog 19.000 strokovnih obiskovalcev. Je kratko malo panožno srečanje in pokriva razstavne teme, kot so živila in pijače, oprema in naprave ter gastro sistemi in wellness. "Z našo ponudbo smo začetniki trenda za celotno turistično gospodarstvo," poudarjata vodji projekta Georg Helmigk in Gerd Cechak ter nadaljujeta, "okoli 90 % naših obiskovalcev neposredno odloča glede investicij".

NOVO: 1. celovški sejem viskija

Prihajajoči sejem GAST CELOVEC bo eno posebnih osrednjih točk posvetil temi viskija, od škotskega, irskega, kanadskega, ameriškega do viskija z Japonske oz. Avstrije.

Viskiji Single Malts so kot kraljevski razred med viskiji vedno bolj priljubljeni tudi v naših krajih. V hrastovih sodih zorijo vrsto let in nudijo široko paleto okusov - od medeno sladkih, marcipanovih in mandljevih arom do nežnih sadnih arom, kot so vresa ali pomarančne in citrusne kompozicije ter zemeljske arome s sledovi dima, šote ali slane

haloge. Na 1. CELOVŠKEM SEJMU VISKIJA lahko obiskovalci pokušajo široko ponudbo

najrazličnejših viskijev ter hkrati pridobijo osnovno znanje o zgodovini, izdelavi in gospodarstvu tega žlahtnega destilata.

Po velikem uspehu prvega DUNAJSKEGA SEJMA VISKIJA želijo organizatorji v nadaljevanju s to veliko strokovno prireditvijo zadostiti zanimanju nenehno rastočega števila ljubiteljev in poznavalcev tudi na jugu Avstrije ter hkrati vsem "začetnikom" v svetu viskija iz prve roke ponuditi široko paleto informacij. Na 1. celovški SEJEM VISKIJA bodo v Celovec prišla številna najpomembnejša in najbolj znana podjetja ter strokovnjaki s področja viskija.

Kavni salon

S kavnim salonom (Coffee-Lounge) je na sejmu GAST CELOVEC v sodelovanju z združenjem "Speciality Coffee Association of Europe" (SCAE) in Gospodarsko zbornico avstrijske Koroške nastalo novo mesto srečanja na temo kave. Ponudnikom kave, kavnih aparatov in pribora za kavo kavni salon nudi optimalno predstavitveno in prodajno okolje za južno Avstrijo in prostor Alpe-Jadrana. Poleg tega bodo vsak dan potekale zanimive demonstracije in predavanja, kot so npr. "Kreacije kavnih napitkov z in brez alkohola" ali "Uvajanje v SCAE program za zlati pokal". Kdor se želi še intenzivneje ukvarjati s strokovno pripravo kave, bo svoje mesto našel na štiridnevni kavni delavnici z znanimi barskimi mojstri.

Arena piva na "GASTU"

Arena piva, ki je na GASTU lani šele prvič zaživela, naj bi se uspešno nadaljevala tudi letos. Sejemskim prirediteljem je za strokovni sejem in njihovo Areno piva uspelo pridobiti dve novi pivovarni. Gre za najbolj znano in največjo slovensko pivovarno "Laško" ter pivovarno Gerhard Forstner z avstrijske Štajerske, ki si je posebno ime ustvarila s svojim pekočim pivom "Chilli Hotbeer".

Seveda je ogleda vreden tudi spremljajoči program v "Areni piva". Med vrhunce poleg "2. Avstrijskega prvenstva v točenju piva" sodijo tudi modne revije, ki bodo pod naslovom "Manija narodnih noš" potekale večkrat dnevno, ter različne pokušine piva. Najbolj prominentni gost letošnje Arene piva bo ponovno "pivov papež" Conrad Seidl, ki bo predstavil svoj novi "Pivovski vodnik" in predaval na temo "Kako s kulturo pitja piva nabirate točke pri svojih gostih".

"Piva z vsega sveta - pokušanje z vsemi čuti" je naslov pokušine piva s svetovnim prvakom med someljeji za pivo, Karlom Schiffnerjem, ki naj bi potekala v ponedeljek, 15. marca 2010, ob 12.00 uri. Zaplavajte v svet piva in okušajte s prvim svetovnim prvakom med someljeji za pivo, Karlom Schiffnerjem, v širokem spektru domačih in tujih piv. Ena najstarejših kulturnih pijač na svetu se namreč vedno bolj razvija v užitkarski izdelek. Uživajte te specialitete iz kozarca za pokušanje svetovnega prvaka med someljeji za pivo ter doživite kulturo pitja piva na najvišji ravni.

Nenavaden zajtrk

Samopostrežni zajtrk je v gostinstvu večni "hit". Kaj je pravilno, kako ga je treba organizirati, sestaviti in s katerimi izdelki dopolniti? Klub kuharjev avstrijske Koroške (Klub der Köche Kärnten) se bo tokrat na GASTU 2010 skorajda "znanstveno" lotil te teme. V ta namen vsak dan od 9.30 ure dalje vabi na komentirani zajtrk v dvorano št. 3 na razstavni prostor KKK in mlekarne Kärntnermilch. KKK bo v sodelovanju s sejemsko družbo, podjetji Kärntnermilch, Carnerta ter Wienerroither in referatom za zdravstveno varstvo Dežele Koroške, z deželnim svetnikom dr. Petrom Kaiserjem, svojim gostom zaupal načela samopostrežnega zajtrka po pameti.

Zajtrk bodo obravnavali ne zgolj z ozirom na proizvode, temveč tudi z upoštevanjem zdravstvenih vidikov. Kuharji pa bodo poleg tega za zajtrk ponudili tople dobrote s proizvodi iz regij užitkov avstrijske Koroške (Kärntner Genuss Regionen). Vrhunski gastronomi z "Zajtrkom v moji hiši" bodo poročali o svojih izkušnjah. Ker je število udeležencev omejeno, vse goste prosimo, da se za to jutranjo delavnico prijavijo. Več informacij: www.kkk.co.at

"Klub kuharjev" se ustrezno predstavlja

KKK (Klub kuharjev avstrijske Koroške) se bo tudi na prihajajočem sejmu GAST CELOVEC vsestransko zavzel. Poleg razstave plošč, kjer bomo lahko videli izdelke iz sladkorja, zelenjave, čokolade in mesa, naj bi letos pripravili tudi kuhanje z otroki nižje stopnje ter dvoboj med švicarskim sladkornim umetnikom Ursom Reglijem in beljaškim steklarskim umetnikom Mariem Karnerjem. Ponudbo zaokroža tekmovanje mojstrov strežbe "Service Master Cup" z disciplinami pogrnjena miza, koktajli, sir in vino ter flambirane jedi.

INTERVINO nudi vinsko doživetje posebne vrste

INTERVINO, največja vinska razstava na jugu Avstrije, vabi v svet vin in užitkov. V tem okviru bodo podelili nagrade za najboljša bela, rdeča, peneča oz. biserna, vrhunska in bio vina, ki bodo prejela izredno zaželeno odlikovanje "Intervino-Award". Uspešno zasnovo lanskega leta bomo nadaljevali tudi v letošnjem letu, spremenili pa smo le odpiralni čas: sejem INTERVINO je odprt vsak dan od 11.00 do 20.00 ure.

World-Spirits 2010: Kdo je kdo med najboljšimi žlahtnimi žganimi pijačami na svetu

Dogodek leta 2010 na področju žlahtnih žganih pijač napoveduje: 65 proizvajalcev žlahtnih žganih pijač iz 24 držav je predalo svoje proizvode v okviru tekmovanja za nagrado "World-Spirits Award".

Ocenjevanje žganih pijač je podobno sortiranju diamantov. Raj za ljubitelje žganih pijač in nujnost za to panogo ter gastronomijo je "World-Spirits" od 14. do 17. marca na največjem strokovnem sejmu za gastronomijo v prostoru Alpe-Jadran. Proizvajalci vam bodo v veliki meri osebno predstavili več kot 500 destilatov "z močno esenco ter v skladu s trendi": rum, viski, likerji in žgane pijače - iz Avstralije preko Evrope do Karibov.

Spremljevalni dogodki bodo poskrbeli za družabni finale

Ponudnikov in kupcev ne povezujejo zgolj strokovni pogovori, temveč tudi družabni spremljevalni večerni dogodki To se je že lani v praksi odlično obneslo, zato se bo nadaljevalo tudi na prihajajočem sejmu GAST CELOVEC 2010. V nedeljo (14. marca 2010) podjetje Diageo organizira zabavo "Schottische Classic Malt Whisky Fest" s kilti, glasbo in "vodo življenja", v ponedeljek (15. marca 2010) muravska pivovarna organizira zabavo Murauer-Bier-Party v torek (16. marca 2010) pa je na programu zabava LEGRO-Party.

Tekmovanje Kärnten-Tourismus-Award v znamenju "Turizma in kulture"

Dežela avstrijska Koroška že petič v sodelovanju s časopisom "KLEINE ZEITUNG" podeljuje nagrado za turizem avstrijske Koroške, največje turistično deželno priznanje. Letošnja nagrada poteka pod geslom "Turizem in kultura" in bo tudi letos podeljena v okviru sejma GAST CELOVEC, in sicer v torek, 16. marca 2010, ob 18. uri.

Izbirali bodo najboljše in najpogumnejše glave, ki so se uspele s kreativnimi in posnemanja vrednimi turističnimi koncepti iz naslednjih kategorij uspešno uveljaviti na trgu avstrijske Koroške: prenočitvena dejavnost, gastronomija, inštitucije in društva ter festivali. Glavna nagrada in s tem zmaga na deželni ravni je dotirana s 3.000 evri, prva mesta v posameznih kategorijah prejmejo po 1.000 evrov. Po tradiciji bo skupni zmagovalec tudi letos prejel trofejo, ki jo je posebej za nagrado za turizem avstrijske Koroške oblikoval domači umetnik.

Zvezno tekmovanje vajencev ponovno na sejmu Gast Celovec

Na 46. Zveznem tekmovanju kandidatov za turistične poklice v okviru sejma GAST CELOVEC bo okoli 120 dijakov poklicnega izobraževanja iz devetih zveznih dežel pokazalo svoje znanje. Vihteli bodo kuhalnice, prijazno stregli gostom in strokovno odgovarjali na vprašanja. Iz vsake zvezne dežele bo nastopilo: pet kuharic in kuharjev, pet strokovnjakov za strežbo ter trije hotelski in gostinski asistenti in asistentke.

Informacije

Sejem GAST CELOVEC bo potekal od 14. do 17. marca 2010 na sejmišču v Celovcu in bo odprt vsak dan od 9. do 18. ure (v sredo do 17. ure). Dnevna karta za odrasle stane 18 evrov. Nadaljnje informacije najdete na spletni strani www.gast-klagenfurt.info

__________________________

Stik za medije

Die Kärntner Messen Christian Wallner, vodja za odnose z javnostmi

Telefon: +43/(0)463/56800-24 faks: +43(463)56800/-48-51, e-pošta: wallner@kaerntnermessen.at