O-STA

SOLISTIKA z Boštjanom Gombačem, Markom Brdnikom in Brankom Završanom

Četrtek, 25. marec 2010, ob 19:00 v Kulturnem domu Grosuplje

SOLISTIKA - Koncert za dva solista in neomejeno število inštumentov

Nagrada občinstva na 39. tednu slovenske drame v Kranju, 2009

Cena vstopnic: 12 €, za šolajočo mladino 8 €

Info in rezervacije:

Zveza kulturnih društev Grosuplje

T:01/786 40 28, grosuplje@kultura.si

Vsebina

"Dame in gospodje, tokrat za vas glasbeniki, ki že dišijo po klovnih, enem najstarejših, najzabavnejših, najneposrednejših žanrov.

Pozabite rdeče noske, klovni so resna stvar. Duhoviti virtuozi na inštrumentih, ki jih navadno ne vidite na koncertu resne glasbe. Pa to ni le koncert, je tudi tekmovanje glasbenih solistov, ki želijo dati kar največ od sebe. Iznajdljivost in zapleti so neizogibni. Danes se tukaj, samo za vas, krešejo samoljubje, tekmovalnost, dokazovanje, podtikanja, pa vendar občutljivost in končna združitev talentov v virtuozne kulminacije. Pridite, bodite občinstvo v neposrednem črno-belem radijskem prenosu."

Dva solista se znajdeta na glasbenem tekmovanju, katerega neposredni prenos se predvaja na radiu in niti naduti voditelj se ne zaveda, da sta to edina tekmovalca tega dne. Vendar "show must go on", in to brez prekinitev, saj radio pač ne prenese tišine.

O projektu

Projekt Solistika je zastavljen v tradiciji glasbenih klovnov, enega od najstarejših zabavnih žanrov, ki se odlikuje z duhovitim in predvsem virtuoznim izvajanjem glasbe, tokrat vrhuncev klasiène glasbe v inovativnih aranžmajih za nepričakovane inštrumente.

Vsekakor boste slišali in videli inštrumente, ki jih ponavadi ne vidite na koncertu resne glasbe. Klovni v svoji nepredvidljivosti, zvedavosti, naivnosti in trmi. Vsa pravila žanra se dogajajo prvenstveno skozi glasbo oziroma zvok.

Predstavljajte si prazen oder. Na njem dva solista virtuoza, stojala za note in mikrofoni. Njuno druženje/muziciranje na odru postaja dvoboj. Ob osnovnih inštrumentih se na odru pojavlja vse več priložnostnih glasbil z nenavadnimi zvoki, ki se vklapljajo v osnovno glasbeno temo ali pa tvorijo svojo.

Trije umetniki (dva solista - individualista, poustvarjalca - in samozvani pesnik) se skozi glasbo sprehodijo od tekmovanja, obveznega programa, improvizacije, skupnega muziciranja, uporabne glasbe, skozi odkrivanje moderne umetnosti, do konènega jam-sessiona.