O-STA

Nova poslovna stavba NLB Podružnice Trst na Opčinah

Danes, 22. marca, je na Opčinah pri Trstu potekala slovesna otvoritev nove poslovne stavbe NLB Podružnice Trst, ki so se je udeležili številni poslovni partnerji, predstavniki slovenske narodne skupnosti in drugi ugledni gosti iz Italije in Slovenije. Navzoče so pozdravili župan občine Trst Roberto Dipiazza, predsednica pokrajine Trst Maria Teresa Bassa Poropat, deželna odbornica za mednarodne odnose in evropsko sodelovanje Federica Seganti, ki so vsi poudarili vlogo NLB na tem območju in njen pomen za še tesnejše sodelovanje obeh držav ter prispevek tega prostora k vključevanju drzav JV Evrope v Evropsko unijo. Ob koncu je prireditev s svojim nagovorom zaokrožil predsednik vlade Republike Slovenije Borut Pahor, ki se mu je pridružil tudi predsednik Dežele Furlanije Julijske krajine Renzo Tondo.

V uvodnem nagovoru je predsednik uprave NLB Božo Jašovič izpostavil, da je otvoritev nove poslovne stavbe NLB Podružnice Trst nov korak k nadgradnji sicer že tradicionalno dobrega sodelovanja, ki bo s tem dobilo dodatno kvaliteto in nov zagon za prihodnji razvoj.

NLB je temu območju, kjer se tesno prepletata italijanski in slovenski prostor in je vselej igralo posebno vlogo kot vozlišče blagovnih in drugih tokov, ves čas namenjala posebno pozornost. V Italiji, ki je ves čas pomemben gospodarski partner Slovenije, je NLB prisotna že vrsto let. Prav lani je minilo 30 let od ustanovitve predstavništva, prihodnje leto bo 10 let od ustanovitve podružnice v Trstu. V teh desetih letih je podružnica dopolnjevala paleto storitev, gradila na sodelovanju s komitenti, strokovnosti, zanesljivi in hitri storitvi, predvsem pa dobrem poznavanju podjetij in razmer na teh območjih. Ustvarjala je nove vezi in priložnosti. Postala je vezni člen, most med poslovnimi partnerji, ki jih spremlja v Sloveniji oz. Italiji, pa tudi pri prodoru na trge jugovzhodne Evrope.

NLB, katere del je podružnica Trst, je obvladujoča banka NLB Skupine - največje slovenske mednarodne finančne institucije. S svojimi 54 članicami na 18 trgih Srednje, Vzhodne in JV Evrope je NLB Skupina partner, ki ponuja številne kombinacije finančnih storitev za vsak posel: bančništvo, leasing, trgovinske finance, zavarovalništvo in upravljanje s premoženjem so le del njenih storitev.

Kar zadeva prihodnost je predsednik uprave NLB Božo Jašovič poudaril: "NLB na tem prostoru brez dvoma ostaja: v Trstu in Gorici, hkrati pa se tudi že oziramo po novih priložnostih" in zaključil: "Tako kot je ta raznoliki, a skupni evropski prostor nekaj posebnega, je samosvoja tudi nova poslovna stavba. Prav sodelovanje in posluh do okolja, v katerem podružnica posluje, pa inovativnost in obrnjenost v prihodnost so tudi vodila za naše prihodnje delo s komitenti."

O stavbi: Zgrajena s posebnim posluhom za okolje

Zgradba na Dunajski cesti 55/1 je energetsko varčna in tehnološko inovativna, brez uporabe energije iz fosilnih goriv in brez emisij v ozračje. Edina uporabljena energetska vira sta zemlja in sonce, tudi vsi uporabljeni materiali so naravni. Električno energijo v celoti proizvaja sončna elektrarna na strehi stavbe. Čeprav je nova poslovna stavba energetsko samozadostna (pasivna), je hkrati funkcionalna, prostorsko fleksibilna in udobna. V okolju je tako orientirana, da vse leto zagotavlja naravno osvetlitev, maksimalno izkorišča zimsko sonce, z usmerjanjem senčil pa bodo delovni prostori poleti prijetno hladni. Zbrane in z UV filtri razkužene meteorne vode se ponovno uporabljajo, tudi za zalivanje zelene okolice.

Odnosi z javnostmi NLB

Novinarsko središče: http://www.nlb.si/novinarsko-sredisce-nlb