O-STA

Podjetje Rail Cargo Austria vozi v Sloveniji

Internacionalizacija napreduje: podjetje RCA pridobilo certifikate ISO za Slovenijo, sedaj Luko Koper še hitrejše in kakovostnejše povezuje z ostalo Evropo

(Dunaj, 24. marec 2010) - Rail Cargo Austria (RCA) se glede na celotno količino prepeljanega tovora uvršča na 2. mesto med evropskimi prevozniki v železniškem tovornem prometu. S pomočjo strateško načrtovane internacionalizacije lastni vlaki podjetja RCA danes vozijo v Avstriji, na Madžarskem, v Italiji, Nemčiji, Romuniji in Sloveniji. Tudi v Bolgariji in na Slovaškem je podjetje RCA že pridobilo potrebna varnostna spričevala. Družba za železniški tovorni promet, ki je hčerinska družba Avstrijskih zveznih železnic (ÖBB), pa je v prostoru Srednje in Jugovzhodne Evrope na področju železniškega tovornega prometa postala številka 1.

Certifikati ISO

Družba RCA od konca leta 2008 v Ljubljani deluje v okviru lastne podružnice. Že v marcu 2009 je podjetje RCA z izdajo varnostnega spričevala pričelo opravljanje dejavnosti kot železniški operater v Sloveniji. Izvrstno delo RCA v Sloveniji je sedaj še potrdila zunanja presoja s strani Quality Austria. Podjetje je prejelo štiri certifikate s področja kakovosti, okoljevarstva, varstva pri delu in sistema varnega upravljanja (ISO 9001:2008, OHSAS 18001:2007, ISO 14001:2004 in SVU skladno z ZVZeIP oz. direktivo 2004/49/ES).

"Zunanja presoja v Sloveniji je za nas dokaz, da se naša strategija internacionalizacije uspešno izvaja. 23 zaposlenih v podružnici Ljubljana je svoje delo opravilo izvrstno in podjetje RCA "vtirilo" v Sloveniji" se uspeha ob podelitvi certifikatov s strani Quality Austria 24. marca v Ljubljani veseli predsednik uprave RCA, Ferdinand Schmidt.

RCA v Sloveniji

Za podjetje RCA v Sloveniji vozijo električne lokomotive serije 1216 in dizelske lokomotive serije 2016 Hercules. 23 zaposlenih - strojevodje, pregledniki vagonov, tehniki in inženirji - skrbi za nemoten promet vlakov. Ko je podjetje leta 2009 v Sloveniji pričelo izvajati samostojne prevoze v železniškem tovornem prometu, je imelo dnevno dodeljenih osem mednarodnih vlakovnih poti na relaciji Beljak - Jesenice - Koper in nazaj. Lanskoletno delo RCA v številkah: 280.000 prevoženih vlakovnih kilometrov in 677.000 ton prepeljenega tovora, kar skupno znaša 149.000.000 netotonskih kilometrov.

Za leto 2010 je podjetje pri Agenciji za železniški promet Republike Slovenije uspešno pridobilo 22 vlakovnih poti. Nove relacije so: Koper - Hodoš - Budimpešta in nazaj, Koper - Šentilj/Avstrija in nazaj, Beljak - Reka in nazaj, Verona, Cervignano/Italija - Hodoš - Budimpešta in nazaj ter Cervignano (Italija) - Dobova in nazaj. Podjetje RCA pa v smeri Vzhoda preko Zagreba in Beograda nadalje do Grčije in Turčije ter vse do Črnega morja pripravlja nove transportne poti.

Pregled postopka certificiranja

Mednarodni standard ISO 9001:2008 zahteva izbiro postopkovnega pristopa za razvoj, uresničitev in izboljšanje učinkovitosti sistema upravljanja kakovosti z namenom, da se ohrani najvišja raven zadovoljstva strank z izpolnnjevanjem njihovih zahtev in pričakovanj.

V okviru standarda OHSAS 18001:2007 podjetje RCA najmanj enkrat letno izvede analizo tveganja za varstvo pri delu.

ISO 14001:2004 natančno predpisuje postopanje pri načrtovanju, ugotavljanju in analiziranju neposrednih in posrednih okoljskih vidikov. Cilj standarda je zmanjšanje vplivov na okolje s strani podjetja.

Direktiva EU 2004/49 ES o varnosti v železniškem prometu ter ZVZeIP zahtevata, da prevozniki železniškega prometa uvedejo sistem varnega upravljanja v skladu z nacionalnimi predpisi in 9. čl. Direktive EU 2004/49/ES. Podjetje RCA je kot eno prvih podjetij med evropskimi železniškimi prevozniki zahteve direktive EU vključilo v svoj sistem upravljanja ter jih konec leta 2008 tudi dodatno certificiralo.

Avstrijske železnice (ÖBB): največji avstrijski ponudnik prevoznih storitev

Kot celostni ponudnik prevoznih in logističnih storitev koncern Avstrijskih zveznih železnic (ÖBB) širom Avstrije skrbi za okolju prijazen prevoz potnikov in tovora. Z okoli 42.000 zaposlenimi in skupnim donosom v višini 5,8 milijarde evrov koncern ÖBB predstavlja gospodarsko gonilno silo dežele. V letu 2008 so Avstrijske železnice tako prepeljale 456 milijonov potnikov in 98,5 mio. ton tovora. Strateško vodilno podjetje koncerna predstavlja ÖBB-Holding AG.

Stik za dodatne informacije in vprašanja:

Christian Wenzl, tiskovni predstavnik

ÖBB-Holding AG

+43 664 617 00 28

christian.wenzl@oebb.at

Stik za vprašanja v slovenskem jeziku:

Simona Glavan, predstavnica za stike z mediji

ADLEMON

+386-41 413 422

simona.glavan@adlemon.si