O-STA

Druženje in pogovor ob muzejskem predmetu v Pokrajinskem muzeju Maribor

Torek, 25. maja 2010 ob 18. uri. Vhod iz Grajske ulice preko grajskega stopnišča.

Vabimo vas, da se udeležite prvega srečanja letošnjega muzejskega KLUBA, na katerem bomo predstavili:

sliko Skupina otrok, delo neznanega slikarja, prva polovica 19. stoletja.

Otroštvo

Večina se nas spominja svojega otroštva kot srečnega in brezskrbnega obdobja. V resnici pa je v pojmu otroštva toliko teme kot svetlobe, enaka mera sreče in trpljenja in le redki otroci imajo srečno mladost. Psihoterapevti imajo ravno zaradi zapletov v otroštvu toliko dela. O otroštvu se moramo pogovarjati odrasli ljudje. Zakaj? Da bi pomagali do srečnega otroštva svojim otrokom in vnukom.

Dr. Polona Pivec,

voditeljica Muzejskega kluba 2010

Tokratna gostja Muzejskega kluba bo publicistka in novinarka Alenka Puhar.

Strokovna sodelavka prvega srečanja Muzejskega kluba je višja kustodinja Pokrajinskega muzeja Maribor dr. Valentina Bevc Varl.

Vljudno vabljeni!

Srečanja omogočajo:

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Maribor, Holding Slovenske elektrarne, Nova KBM, Dravske elektrarne Maribor.

Dr. Polona Pivec

Osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala v Mariboru, leta 1981 pa je zaključila študij slovenščine in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 2003 je zaključila magistrski študij komunikologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, leta 2009 pa je bila promovirana kot doktorica jezikoslovja na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Naslov doktorske naloge je bil Novi jezikovni in pragmatični model kratkih radijskih informativnih besedil.

Poklicno pot je pričela kot profesorica slovenščine na Srednji lesarski šoli Maribor, jo nadaljevala na Srednji kovinarski in metalurški šoli Maribor in se leta 1990 zaposlila na RTV Slovenija, Radio Maribor. Od leta 2006 dalje je odgovorna urednica TV Maribor.

Tri leta je vodila priljubljeno radijsko oddajo Dobro jutro, kar osem let pa je pripravljala literarno oddajo Zbrano, zapisano, prebrano. Delovala je kot mentorica mladinske oddaje in bila mentorica mladim novinarjem, s člani mladinske ekipe pa je zasnovala osnovnošolski kviz UMKO. Kot odgovorna urednica programa Radia Maribor je pripravila programsko prenovo, ki je bila delno realizirana. Sodelovala je tudi pri nastajanju lokalnega televizijskega programa RTM in kasneje v programu regionalnega televizijskega studia. Kot odgovorna urednica TV Maribor vodi številne, predvsem pogovorne oddaje, soočenja itd., pod njenim vodstvom pa se Televizija Maribor razvija v prepoznavno regionalno televizijsko postajo.

Alenka Puhar

Alenka Puhar je bila rojena v Črnomlju. Po končani gimnaziji, ki jo je obiskovala v Ljubljani, je študirala angleški jezik in primerjalno književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Po diplomi je delala kot novinarka za časopis Delo. Leta 1970 se je pričela gibati v krogu mlajših slovenskih disidentov. Od leta 1980 dalje je aktivna članica civilnih gibanj. Leta 1983 je bila med podpisniki peticije za odpravo smrtne kazni v Jugoslaviji, sodelovala je pri urejanju alternativne Nove revije in bila leta 1987 med soustanovitelji jugoslovanske sekcije mednarodne Helsinške federacije za človekove pravice. V času procesa proti četverici slovenskih novinarjev leta 1988 je bila izvoljena v Odbor za varstvo človekovih pravic. Po osamosvojitvi Slovenije se je Alenka Puhar vrnila na delo novinarke. Obširno je začela pisati o zgodovini slovenskih in jugoslovanskih disidentov med letoma 1945 in 1990. Leta 1994 je postala članica Evropske komisije proti rasizmu in nestrpnosti.

Med književniki, ki jih je Puharjeva prevajala v slovenski jezik, srečamo avtorje kot so George Orwell, Gore Vidal, Frederick Forsyth in Wole Soyinka.

Leta 1982 je izdala svojo najbolj znano knjigo Prvotno besedilo življenja, ki je kombinacija psihološke in socialne zgodovine. V njej je analizirala stanje otrok v slovenskih deželah v 19. stoletju. Leta 2004 je uredila in objavila spomine Angele Vode, ene glavnih aktivistk feminističnega gibanja v Sloveniji med letoma 1920 in 930, ki je bila leta 1947 obsojena na tako imenovanem Nagodetovem procesu. Leta 2007 je bila Puharjeva ena od avtoric Pozabljene polovice, obsežnega pregleda pomembnih slovenskih žensk 20. stoletja, ki jo je uredila SAZU. V letu 2010 je bil o njej in Alenki Rebula Tuta posnete film Otroštvo, ki govori o zgodovini otroštva v Sloveniji.