O-STA

VRUJA, istrska ljudska glasba, etno koncert

sobota, 29.05. ob 20:30 uri, Tabor Cerovo, KS Št. Jurij in ZKD Grosuplje

VRUJA, istrska ljudska glasba, etno koncert

Predstavitev ansambla: VRUJA je glasbena skupina, ki nadaljuje tradicijo glasbenih skupin iz slovenske Istre, katere so v zadnjih desetletjih pustile globoko sled v poznavanju in popularizaciji glasbenega izročila Istre. Ime skupine je dialektalnega izvora in pomeni izvir, studenec. Vruja je začela delovati marca leta 2001. Tako kot je istrski polotok večkulturni in večetnični prostor, je tudi sestava članov skupine takšna, zato ni čudno, da izvajajo in podajajo glasbeno tradicijo celotne Istre, in s tem predstavljajo vso raznolikost in zapuščino naših prednikov. VRUJA skuša na svoj lasten način dodati kamenček k mozaiku poustvarjanja in izvajanja glasbene dediščine Istre.

Pri predstavitvi godčevskega izročila Severne Istre ostajajo člani ansambla zvesti glasbilom tipičnim za to področje, kot so vijulin(violina), bajs (istrski bas z dvema črevnatima strunama), klarin (klarinet) in remonika (harmonika). To zasedbo popestrijo še z dasko (deska za pranje perila). V taki zasedbi zagodejo najbolj znane plese Severne Istre, to so polka, valcer, šaltin, šete paši, cotič, manfrina, mazurka, štajra, vilota in dopaši. Glasbeno tradicijo iz Južne Istre skupina predstavi s tipičnimi glasbili tega področja kot so vela i mala sopela ali roženica (lesena pihala z dvojnim trsnim jezičkom), meh ali mih (istrske dude), šurle (dvojno piskalo z enojnim trsnim jezičkom). S temi glasbili "zasopèjo" nekaj najbolj značilnih melodij kot so mantinjada in balun. Vsa ta ljudska glasbila VRUJA včasih kombinira z glasbili kot so kitara, mandola,flavte, dude in na ta način ustvarja glasbeno podobo po svoji zamisli in navdihu. Poseben pečat skupini daje njeno vokalno izvajanje pesmi iz Južne Istre, to je dvoglasno petje na tanko i debelo, villota (dvoglasno petje iz obalnih mest) in pesmi iz slovenske Istre. Skozi te pesmi lahko slišite tako čakavski, istrskobeneški in šavrinski dialekt.

Leta 2002 je skupina izdala svojo prvo glasbeno zgoščenko "Vruja", leta 2006 pa drugo, z naslovom "Od mladega vina do pustne frtáde". S posnetki je skupina prisotna še na kompilacijah "Uni ki kantà, na slabo ne panjsà" (2005), "?un čun" (2005), "Lipo je u Istri bit" (2005), zgoščenka priložena h knjigi "Istarski gunjci" (2005). Prisotna je še na albumih: Tine Lesjak: "Pesmi na slovenskem" in Rudi Bučar: "Kambjament". S svojo glasbo je obogatila tudi učbenik za glasbeno vzgojo za učence četrtih in petih razredov osemletke. Francoska revija za tradicionalno glasbo TRADMAGAZINE je skupini Vruja podelila nagrado meseca za drugi CD "Od mladega vina do pustne frtade".

VRUJA je do sedaj nastopila na nekaterih pomembnih festivalih pri nas in v tujini: Mediteran festival leta 2001, Druga Godba 2002, Fetival Lent 2005, Folkest 2002 in 2005. Nastopila je za državni protokol (osrednja proslava ob dnevu državnosti leta 2003), večkrat za Občino Koper in za Primorsko univerzo. Mnogokrat se je pojavljala na nacionalni televiziji in na TV Koper/Capodistria.

Člani skupine so zelo aktivni tudi na pedagoškem področju predstavljanja glasbene tradicije Istre, saj izvajajo predavanja, glasbene, vokalne in plesne delavnice za otroke po šolah, vrtcih in raznih poletnih taborih; za odrasle pa v instrumentalnih, vokalnih in plesnih delavnicah ter na seminarjih.

Čalni zasedbe: VRUJO danes sestavljajo Marino Kranjac (vokal, violina, dude,mandola, sopele, kitara), Alenka Kranjac (vokal, deska, boben), Peter Kaligarič (harmonika), Gabrijel Križman (vokal, kitara, mandola), Gorast Radojevič (bajs) in Rok Kleva Ivančič (violina).

VRUJA iz svojega izvira podaja svež veder in vesel duh istrskega človeka in vam to prinaša tudi na svojih nastopih v želji, da se z njimi poveselite. Torej na Taboru Cerovo, v soboto, 29. junija 2010!

Info ZKD Grosuplje; redakcija: Simona Zorc Ramovš