O-STA

Na odprtem prizorišču Vodnega stolpa v Celju Večer srednjeveške poezije

Predstavljata se pesnici Sabina Hvastija in Mateja J. Hočevar

Celje, 12. avgust 2010, Na Vodnem stolpu Celje bo v torek, 17. avgusta 2010, ob 20.00 Srednjeveški večer s poezijo Sabine Hvastija in Mateje J. Hočevar. Prireditev je del projekta Poletje v Celju, knežjem mestu 2010. Vstop na prireditev, ki bo v primeru slabega vremena v Celjskem domu, je prost. Medijska pokrovitelja Poletja v Celju, knežjem mestu 2010: Radio Fantasy ter Novi Tednik & Radio Celje. Pokrovitelji: Simbio d.o.o., Geodetski zavod Celje d.o.o., CM Celje d.d., VOC Celje d.d. in Banka Celje d.d..

Uvodnik v trubarščini pripravila: Breda Mulec

Poezija: Sabina Hvastija - Saya / Mateja J. Hočevar - Gabrijela

Vitez: Zlatko Jesenik

Režij: Peter Boštjančič

Scenarij: Mateja J. Hočevar

Scenografija in kostumi: Sabina Hvastija

Ton: Iztok Kolarič

Luč: Darijan Blagovič

Začaral vas bo čas temnih kamric in srečanje s časom večne ljubezni in spletk: "Hrepenenje in strast teh dveh mladenk, je zlito v verzih. Tukei sta zdei plemeniti dečli Gabrijela inu Saya, s katermi se Bug, ta Usoda nakuliku jegra ... Obe sta umeitelni inu umeita pisati v raymih inu sta dečli, kir lubita, inu tu eniga samiga, tiga istiga moža."

( B. Mulec )

Kadar vstopamo v pretekle svetove, nas zmeraj vznemirja občutenje in prisotnost neznanega. Ne vemo, kdaj in kje se srečamo s seboj. Ne vemo, kdo bo potoval z nami. Vemo le, da smo tam že bili. Nekdaj. Imeli drugo ime, se nasmehnili nekomu drugemu in odprli srce vedno prisotni ljubezni. Brezčasni ljubezni, ki ogreje s čarobno toploto in omreži, zavrti življenje. Intimnost poezije, ta enkratna pripoved notranjega sveta, glasbe miselnega odra, nam ponuja možnosti prehoda, spreminjanja v času in tudi v prostoru. Oblečena v srednjeveško opravo, ob soju sveč prizna brezčasnost verzov, se razlije in sede na klop k obiskovalcu ali poslušalcu. Pesnici Mateja/Gabriela in Sabina/ Saya se spogledljivo vendar nežno podajata v samo središče ustvarjalnega vrelca, ki ga je vzpodbudil moški. Njuni dialogi, ki niso nujno odgovor ali spoznanje, se prepletajo, vzpenjajo, zadevajo ob čeri, jočejo in smejejo. So kot naključja in so povezava.

Fotografija: Odlomek iz predstave ( iz arhiva ustvarjalcev)

Več info: Jerneja Kolar, Referentka za stike z javnostmi in promocijo, tel.: 03 42 87 941, mobi: 051 681 997, e-mail:novice.zavodceleia@celje.si.