O-STA

Zavod Celeia Celje ob bližajočem se Svetovnem dnevu turizma vabi na brezplačen obisk Starega gradu Celje

Doživite Celje nekoliko drugače

Celje, 22. september 2010, Zavod Celeia Celje ob Svetovnem dnevu turizma vabi v ponedeljek, 27. septembra na brezplačen ogled Starega gradu Celje, ene najlepših turističnih točk Celja in tudi Slovenije. S pomočjo sredstev Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj je bila v letošnjem letu uspešno zaključena tudi obnova Friderikovega stolpa. To pa pomeni, da lahko vsi obiskovalci Starega gradu Celje ponovno uživajo v izjemnem razgledu po Celju in okolici. Vhod v prvem nadstropju in stopnišče v notranjosti stolpa namreč omogočata dostop na leseno razgledno ploščad, od koder se odpira čudovit pogled.

Zavod Celeia Celje želi z brezplačnim obiskom Starega gradu Celje meščanom in turistom še bolj približati eno najlepših turističnih točk mesta Celje, ki postaja vse bolj prepoznavna tudi v širšem slovenskem prostoru in izven meja naše domovine.

Stari grad Celje se pojmuje kot visoko kakovosten turističen produkt, katerega kvaliteta se odraža v izjemno sodobno urejeni zunanji in notranji infrastrukturi, odlični ponudbi Turistično - informacijskega centra, kjer obiskovalec dobi vse potrebne informacije ter brezplačno turistično promocijsko gradivo in kjer lahko opravi tudi nakup kvalitetnih spominkov, tematsko vezanih predvsem na Stari grad in mesto Celje ter Kavarne Veronika, ki jo odlikuje izjemen pogled z nove razgledne ploščadi nad medzidjem in ki obiskovalcem, poleg toplih in hladnih napitkov ter prigrizkov ponuja še pisano paleto sladkih izdelkov s pridihom srednjega veka. Obiskovalcem gradu je prav tako omogočen samostojni ogled gradu s pomočjo informativnih tabel v treh jezikih (slovenski, angleški nemški jezik) s katerim sami raziskujejo grad in spoznavajo njegovo zgodovino. V medzidju gradu je na ogled informativno izčrpna in vizualno privlačna stalna razstava Pokrajinskega muzeja Celje Danes grofje celjski in nikdar več v slovenskem in angleškem jeziku.

Skozi celo leto se na gradu vrstijo zvrstno raznolike prireditve. Velik poudarek je namenjen poletnim prireditvam, s katerim gradu zagotavljamo dodano vrednost in ki dosežejo vrhunec z dvodnevno srednjeveško prireditvijo Dežela celjska vabi ... konec meseca avgusta. Prav tako grad ponuja pestro paleto dogodkov, ki obiskovalcem omogočajo nepozabno doživetje srednjeveškega grajskega utripa. Stari grad Celje je namreč eden redkih slovenskih gradov, kjer ob vikendih poteka animiran srednjeveški program, ki obiskovalcem ponuja možnost nepozabnega popotovanja po časovni osi obdobja, ki je bilo izjemno pomembno za zgodovino našega mesta in tudi slovenske zgodovine.

Vse naštete vsebine so pripravljene z željo, da za obisk gradu navdušimo čim večje število raznolikih ciljnih javnosti. Seveda pa vse te vsebine zahtevajo tudi denarno podporo. Vstopnina, ki smo jo uvedli, je tako reinvestirana v razvoj programov, ki jih izvajamo na Starem gradu Celje in ki jih bomo v prihodnosti nadgrajevali še z dodatnimi vsebinami. Del sredstev, pridobljenih z vstopnino, namenjamo tudi splošnemu vzdrževanju celotnega prostora Starega gradu Celje in vpeljavi sodobnih komunikacijskih orodij, ki jih uporabljamo pri komuniciranju z zainteresirano javnostjo.

V letu 2009 je grad obiskalo 71.603 obiskovalcev.

Naslov fotografije: notranjost prenovljenega Friderikovega stolpa na Starem gradu Celje

Avtor fotografije: Gregor Katič (v lasti Zavoda Celeia Celje)

Več info: TIC Celje, Krekov trg 3, tel.: 03 42 87 936, 03 49 25 081, e-mail:tic@celje.si, www.celeia.info.