O-STA

Kristalna palača v BTC pod streho

Poslovni nebotičnik Kristalna palača, ki je zrastel na zahodnem robu BTC CITY-ja med dvorano A ter obstoječim poslovnim nebotičnikom, je v petek dosegel svojo končno višino. Gradbeni delavci so namreč, skladno s terminskim načrtom, dokončali z izgradnjo 20. etaže poslovne zgradbe in nadstreška za strojne napeljave na višini 89 metrov. S tem je Kristalna palača postala tudi najvišja stavba v Sloveniji, saj je višja od stolpnice WTC Ljubljana, ki v višino meri 75 metrov, medtem ko je znameniti ljubljanski nebotičnik visok 70 metrov. Investitor je podjetje Skai center d.o.o., ki je v 100% lasti BTC d.d, vrednost investicije pa znaša 54 mio eur.

Na slovesnem dogodku sta Jože Mermal, predsednik uprave BTC, in Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, poudarila pomen, ki jo ima gradnja Kristalne palača za prihodnji razvoj Ljubljane. "Ljubljana za svoj razvoj potrebuje tovrstne sodobno urbanistično zasnovane projekte, kakršen je poslovni nebotičnik na območju BTC. To na eni strani odraža izredno močno voljo in jasno zastavljeno strategijo, ki jo ima vodstvo BTC pri razvoju območja, na drugi strani pa s tem omogočamo nadaljevanje uresničevanja zastavljene vizije razvoja Ljubljane. Nenazadnje Kristalna palača predstavlja pomemben del urbanističnega projekta Partnerstvo Šmartinka, ki Ljubljani prinaša nove prostorske, urbane in arhitekturne rešitve. Želim si, da bi bilo v prihodnjem obdobju v Ljubljani tovrstnih projektov še več oz. da bi se uresničile že načrtovane, vendar začasno ustavljene aktivnosti ostalih investitorjev," je ob tem dejal Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana.

Gradnja 20-nadstropnega nebotičnika, za katerega je bil temeljni kamen položen maja 2009, poteka skladno s terminskim načrtom. "Gradbena dela bodo zaključena v januarju 2011, najemniki in kupci pa se bodo v prostore Kristalne palače vselili aprila ali maja 2011. Za več kot polovico poslovnih prostorov smo že poiskali poslovne partnerje. Skladno s prizadevanji in strategijo družbe BTC, ki pomemben del pozornosti namenja okoljskemu in trajnostnemu razvoju, bo Kristalna palača zgrajena po najvišjih okoljevarstvenih standardih. Tako bodo v južno fasado stolpnice vgrajeni sistemi za proizvodnjo elektrike iz sončne energije, objekt bo priključen na daljinski sistem oskrbe s topoloto, hlajenju pa bodo namenjeni ledni akumulatorji, v katerih se bo ponoči, ko je proste več električne energije, shranjeval led, ki bo podnevi uporabljen za hlajenje objekta. Kristalna palača bo in je zgled energetsko učinkovite gradnje," pa je dejal Jože Mermal, predsednik uprave BTC.

Kristalna palača, ki jo gradi gradbeno podjetje GPG d.d. in za katero je arhitekturno zasnovo izdelal Atelje S, bo sodobna in energetsko varčna stavba ter bo hkrati tudi sončna elektrarna s 100 kWp (Watt peak) vršne moči. Njena končna višina je 89 metrov, celotna tlorisna površina pa bo obsegala 46.000 kvadratnih metrov in 543 parkirnih mest. Poleg poslovnih prostorov bodo v Kristalni palači tudi nakupovalna galerija, kongresni center ter center dobrega počutja, slaščičarna v 20. nadstropju ter restavracija, ki bo zasedala kar tri višinske nivoje...

Na slavnostni postavitvi smrekice na vrh najvišje stavbe v Sloveniji so bili prisotni poleg arhitektov, urbanistov, mestnih svetnikov in poslovnih partnerjev tudi izvajalci in delavci, ki nebotičnik neposredno gradijo.

Dodatne informacije:

BTC d.d., Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 66, e-pošta: maja.oven@btc.si