O-STA

25. državno tekmovanje iz logike za osnovne šole

V Zvezi za tehnično kulturo Slovenije si že 25 let prizadevamo za učenje mladih logičnega sklepanja in reševanja logičnih nalog ter jih spodbujamo k logičnemu razmišljanju in k uporabi logike v vsakdanjem življenju, kot tudi pri učenju matematike, naravoslovja in jezikov. V ta namen že od leta 1986 pripravljamo tekmovanje iz znanja logike, ki je v zadnjih letih preraslo v eno najbolj množičnih tekmovanj. Na letni ravni se tekmovanja udeleži skoraj 25.000 učencev, dijakov in študentov. Pri pripravi tekmovanja dejavno sodelujemo s številnimi strokovnjaki in seveda z mnogimi šolami.

Cilji tekmovanja iz znanja logike so zlasti:

· učenje veščin logičnega sklepanja in natančnega izražanja,

· spodbujanje otrok in mladine k uporabi logike v vsakdanjem življenju in pri učenju matematike, naravoslovja in jezikov,

· popularizacija logike, kot izbirnega predmeta v šoli,

· odkrivanje nadarjenih mladih za logično razmišljanje in nadaljnje razvijanje njihovih sposobnosti.

Logika je tako veščina dobrega argumentiranja kot veda, ki proučuje metode in postopke za razlikovanje pravilnega sklepanja od napačnega. Njeni začetki segajo v antično Grčijo in Indijo, razvijala pa se je v tesni povezavi z matematiko in filozofijo. Za utemeljitelja logike

velja Aristotel, ki se je že pred več kot 2.300 leti v svojih logiških spisih z naslovom O razlaganju (Peri Hermeneias) ukvarjal z zakonitostmi pravilnega sklepanja.

V soboto, 23. oktobra 2010 bo istočasno na dvaindvajsetih šolah po vsej Sloveniji potekalo že 25. državno tekmovanje iz logike za osnovnošolce. Ob tej priložnosti se bo 1.407 učenk in učencev pomerilo za srebrna in zlata priznanja ter za naslove državnih prvakov v posameznih skupinah. Pravico udeležbe na državnem tekmovanju so si zagotovili na šolskih tekmovanjih 24. septembra, katerih se je na 324 šolah po Sloveniji udeležilo 17.836 učencev in učenk.

Državno tekmovanje bo potekalo na naslednjih šolah:

· OŠ Prule

· OŠ Prežihov Voranc, Ljubljana

· OŠ Domžale

· OŠ Brinje, Grosuplje

· OŠ 8 talcev, Logatec

· OŠ Šmartno

· OŠ Kamnica

· OŠ Lava, Celje

· OŠ Pod goro, Slovenske Konjice

· OŠ bratov Letonja, Šmartno ob Paki

· OŠ Luče

· OŠ prof. dr. Josipa Plemlja, Bled

· OŠ Žiri

· OŠ Simona Gregorčiča, Kobarid

· OŠ Miklavž na Dravskem polju

· OŠ Majšperk

· OŠ Anice Černejeve, Makole

· OŠ Franja Goloba, Prevalje

· OŠ Srečka Kosovela, Sežana

· OŠ Bršljin

· OŠ Velika dolina

· OŠ I. Murska Sobota

Program tekmovalnega dne je za vseh 22 lokacij enak in je naslednji:

· do 8:50 prihod in zbor tekmovalcev

· 9:00 kratka otvoritev

· 9:30 - 11:00 tekmovanje

· 11:00 malica in odhod tekmovalcev

Državno tekmovanje iz logike za srednje šole in študente bo potekalo 13. novembra 2010 na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, kjer bo sodelovalo več kot 500 dijakov in dijakinj ter študentov in študentk. Na šolskih tekmovanjih za srednje šole je letos sodelovalo 3.951 dijakov in dijakinj na 67 šolah.

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na Mijo Kordež (mija.kordez@zotks.si, 041 367

175).

Lep pozdrav,

Mirko Vaupotič

glavni tajnik