O-STA

Padec prodaje osebnih računalnikov v tretjem četrtletju 2010 na tržiščih Slovenije in Srbije, rast na tržišču Hrvaške

Ljubljana, Zagreb, Beograd, 9. december 2010 - V treh državah regije Adriatik (Slovenija, Hrvaška in Srbija), je bilo v tretjem četrtletju leta 2010 skupaj prodanih 183 tisoč osebnih računalnikov, oziroma 8% manj kot v enakem obdobju leta 2009.

Slovenija

V tretjem četrtletju 2010 je analitska hiša International Data Corporation (IDC) na slovenskem tržišču zabeležila skupno 43.522 prodanih osebnih računalnikov (namiznih in prenosnih), kar predstavlja 11% padec prodaje v primerjavi z enakim obdobjem leta 2009.

Na upad prodaje namiznih računalnikov je najbolj vplivalo pomanjkanje večjih projektov v gospodarstvu in javnem sektorju. Cenovno ugodne in pestre ponudbe prenosnih računalnikov za potrošnike pa so pripomogle, da je bila v segmentu prenosnih računalnikov zabeležena rahla rast prodaje.

V tretjem četrtletju 2010 je vodilno mesto, glede na količino prodanih enot, ponovno pripadlo Hewlett-Packard-u, sledila sta Lenovo na drugem in Acer na tretjem mestu.

Hrvaška

Na Hrvaškem je bilo v tretjem četrtletju leta 2010 zabeležnih 63.577 prodanih osebnih računalnikov (namiznih in prenosnih), oziroma 5% več kot v enakem obdobju prejšnjega leta.

Medtem ko segment namiznih računalnikov pada, je segment prenosnikov dodatno povečal svoj delež na tržišču.

Vodilni ponudniki na hrvaškem tržišču v tretjem četrtletju 2010: Hewlett-Packard ostaja na prvem, Acer na drugem, ter Toshiba na tretjem mestu.

Srbija

Na tržišču osebnih računalnikov (namiznih in prenosnih računalnikov) v Srbiji je analitska hiša IDC v tretjem četrtletju leta 2010 zabeležila skupno 75.810 prodanih enot, oziroma 15% manj kot v enakem obdobju preteklega leta.

Pomanjkanje projektov v javnem sektorju ter zmanjšana potrošnja sta imela negativen vpliv na segment namiznih računalnikov. Ugodne ponudbe prenosnih računalnikov in 3G paketov z netbook računalniki pa so pripomogli k povečanju deleža prenosnih računalnikov na tržišču.

Na prvo mesto se je po številu prodanih enot v tretjem četrtletju leta 2010 tudi v Srbiji uvrstil Hewlett-Packard, Acer na drugo in Toshiba na tretje mesto.

Za dodatne informacije prosimo kontaktirajte analitike v naših lokalnih pisarnih:

IDC Adriatics (Ljubljana): Lina Majc (lmajc@idc.com)

IDC Adriatics (Zagreb): Karlo Pernek (kpernek@idc.com)

IDC Adriatics (Beograd): Zorana Pavlović (zpavlovic@idc.com)