O-STA

Mladi raziskujejo in ustvarjajo

V Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) vsako leto organiziramo mladinske raziskovalne tabore in ustvarjalne poletne šole, ki so namenjene vsem mladim, ki hočejo več, kot jim ponujajo šolske klopi, tistim, ki so bili na šolskih tekmovanjih iz znanja med boljšimi, ter tistim, ki so se tudi že dokazali na področju raziskovalnega dela. Na poletnih aktivnostih udeleženci ne počivajo, saj so dnevi zapolnjeni z ustvarjalnimi in raziskovalnimi dejavnostmi. V družbi sovrstnikov se tako spoznavajo z novimi temami, raziskujejo okolico ali pa ustvarjajo končni izdelek.

Tudi za letošnje poletne počitnice pripravljamo številne raziskovalne in ustvarjalne vsebine, s katerimi bodo mladi lahko koristno zapolnili svoje počitniške dni. Mladi bodo lahko raziskovali dvoživke ali se ponoči podali na lov za metulji. Izdelali bodo lahko prostoleteče rakete, sestavili svoje robotke ali pa zmodelirali čoln. Lahko bodo izvedli kemijske poskuse, za katere v šoli zmanjka časa, nadgradili svoje računalniško znanje ali pa celo pripravili prispevek za radijsko oddajo. Pripravili pa smo tudi novo poletno šolo, na kateri bomo razvijali ideje, najboljšim idejam pa bomo po koncu poletne šole tudi pomagali do njihove uresničitve.

Letos smo na državni ravni pripravili šestnajst mladinskih raziskovalnih taborov in ustvarjalnih poletni šol, na regionalni pa sedem. Prijave na tabore so odprte do 10. junija 2011 oz. do zapolnitve prostih mest, več informacij pa čaka na vas na http://tabori.zotks.si. V primeru dodatnih vprašanj nam lahko pišete na tabori@zotks.si ali nas pokličite na 01 25 13 727 in z veseljem vam bomo odgovorili.

Na sliki so udeleženci Biološkega mladinskega raziskovalnega tabora Kodreti 2010 (Foto: Alja Pirnat).