O-STA

Mladi premierno opravljamo dobra dela

21. maj 2011 bo dan, ko bomo mladi po vsej Sloveniji izvajali različne akcije, dobra dela, s katerimi bomo urejali okolje, delali z otroki, prenavljali mladinske prostore, pomagali ostarelim in drugim pomoči potrebnim itd.; skratka akcije, s katerimi bomo naredili nekaj za okolje in ljudi okoli nas.

Ker želimo MladeFace opozoriti nase celotno Slovenijo, se bomo v četrtek, 5. maja 2011 od 11. ure dalje na ploščadi pri Maximarketu in Cankarjevem domu v Ljubljani premierno lotili opravljanja dobrih, prostovoljnih del. Namreč, pridružili se bomo dogodku v organizaciji Inštituta Hevreka (organizatorji Festivala za 3. življenjsko obdobje), kjer se bomo lotili akcije 'Jaz tebi vrečko, ti meni zgodbo'. Pridružili se bomo torej prostovoljski akciji Gibanja, kjer bodo prostovoljci cel čas trajanja dogodka delali dobra dela za kupce Maximarketa in mimoidoče.

Z akcijo MladeFace želimo mladi pokazati, da smo mladi aktivni, kompetentni in družbeno odgovorni.

K sodelovanju v akciji smo pozvali vse mlade v Sloveniji in v zamejstvu, mladinske in druge nevladne organizacije ter vse ostale, ki se nam želijo priključiti. Zainteresirani se lahko priključijo organiziranim akcijam ali prispevajo svoje zamisli o tem, kaj bi bilo v njihovem okolju potrebno urediti, komu pomagati, kaj spremeniti. Svoje akcije so že zasnovale nekatere organizacije, neformalne skupine mladih ter številni posamezniki; svoje sodelovanje je med drugimi oblljubila tudi Slovenska mladinska organizacija - organizacija mladih zamejcev s sedežem v Celovcu. Posebej pozivamo institucije, kot so občine, šole, centre za socialno delo, podjetja ipd., da mladim pomagajo pri izvedbi akcij z logistično podporo in morebitnimi potrebščinami za delo.

Akcijo MladeFace je podprl tudi predsednik republike dr. Danilo Türk, ki je prevzel tudi naziv nacionalnega ambasadorja leta mladih. "Ljudje, ki veliko naredijo in zato nič ne pričakujejo, zlasti takrat, ko nesebično pomagajo drugim, so ljudje plemenitega značaja," je prepričan predsednik dr. Danilo Türk, ki dodaja, da prostovoljstvo temelji na solidarnosti in ne pozna sebičnosti, egoizma in oportunizma.

Predsednik tudi sicer podpira tako prostovoljstvo kot tudi čim večje vključevanje mladih v aktivno življenje. Med pomembnimi nalogami prostovoljstva je po mnenju predsednika medgeneracijska solidarnost, ki je tudi ključni izziv našega razvoja. Prostovoljstvo je povezano z družbeno odgovornostjo in je tudi priložnost za razvoj človeških potencialov in za utrjevanje mnogih vrednot, med katerimi sta na prvem mestu humanost in solidarnost. Prostovoljstvo pa v težkih gospodarskih razmerah predstavlja tudi pomemben socialni kapital, ki zapolnjuje nekatere praznine v sistemski ureditvi institucij in programov.

V okviru akcije smo razvili mrežo po vsej Sloveniji; po posameznih regijah za informiranje in svetovanje mladim za vključitev v akcijo skrbijo regijski koordinatorji. Od vsega začetka nas pri naših prizadevanjih podpirajo in nam pomagajo Ekologi brez meja, Inštitut za razvoj družbene odgovornosti (IRDO), Skupnost občin Slovenije, Slovenska filantropija, številne mladinske organizacije in organizacije za mlade ter Mladinski svet Slovenije, ki akcijo koordinira.

V naši akciji nas podpirajo ambasadorji Mednarodnega leta mladih: poleg predsednika RS dr. Danila Türka še raper Zlatko, glasbenica Tinkara Kovač, podjetnik in inovator Andraž Tori ter igralka Ana Marija Mitić; svojo podporo je izrazila tudi glasbenica Severa Gjurin.

Upamo, da bomo z akcijo povezali vse mlade v Sloveniji, prebudili v njih kolektivni duh in solidarnost, promovirali prostovoljstvo med mladimi, spodbudili medgeneracijsko sodelovanje ter ozavestili javnost o potencialu mladih. Skratka, nastopili z aktivizmom proti apatiji in verjememo, da bo imela akcija tudi dolgoročne učinke na povezovanje mladih in njihove nadaljnje aktivnosti.

Akcija MladeFace predstavlja uvod v Mladinski teden, ki se bo odvijal med 21. in 27. majem 2011, v okviru katerega se bodo v okviru mladinskih organizacij in organizacij za mlade po vsej Sloveniji odvijali različni dogodki. Že teden poprej pa se bo na pot odpravil TuPaTamBus, ki bo z ekipo mladih ustvarjalcev in ambasadorji mednarodnega leta mladih obiskal manjše kraje po Sloveniji ter pripeljal dogajanje za mlade tja, kjer tovrstnih aktivnosti ni veliko.

Za več informacij se obrnite na nas preko zgoraj navedenih kontaktov. Za dobro delo, ki ga boste storili z objavo tega obvestila, bomo zelo hvaležni.

Mladinski svet Slovenije

Več:

Spletna stran akcije MladeFace: www.mladeface.si

Ekipa MladeFace, regijski koordinatorji: www.letomladih.si/kdo-smo-.html

Več o mladinskem tednu: www.zavednomladi.si/mladinskiteden/