O-STA

MUZEJSKI KLUB - druženje in pogovor ob muzejskem predmetu v Pokrajinskem muzeju Maribor -

torek, 21. junija 2011 ob 18. uri. Vhod z Grajske ulice preko grajskega stopnišča.

Vabimo vas, da se udeležite tretjega srečanja letošnjega muzejskega KLUBA, na katerem bomo predstavili:

podobico sv. Janeza Krstnika in cerkve v Čadramu, 1896.

Moč besede

Sveti Janez Krstnik, zavetnik mnogih obrtnikov, pa tudi lastnikov kinodvoran, glasbenikov, plesalcev, pevcev, proti glavobolu, hripavosti, ... je svoje življenje posvetil oznanjevanju Kristusa, za katerega sam pravi: "On mora rasti, jaz pa se manjšati" (Jn 3,30). Kot novozavezni prerok je opozarjal vse, ki so živeli proti Božji postavi, ne glede na status. S svojimi ostrimi besedami kritike je do te mere vznemiril Herodovo ženo, da ga je to stalo glave, pa vendar je do smrti ostal zvest pravici. Z besedo in življenjem je pričeval za to, v kar je bil prepričan.

Prav beseda je tista moč človeka, ki ga ponese k drugemu, v odnos, v sobivanje. Dramski igralci, njeni varuhi in interpreti, še na poseben način bivajo z njo. So nekateri izmed njih lahko celo današnji preroki, današnji Janezi Krstniki? Takšne in podobne teme bomo razgrinjali s tokratno gostjo.

Cecilija Emeršič,

voditeljica Muzejskega kluba 2011

Tokratna gostja Muzejskega kluba je ga. Milada Kalezić, dramska igralka.

Strokovna sodelavka tretjega srečanja Muzejskega kluba je dr. Valentina Bevc Varl.

Vljudno vabljeni!

Srečanja omogočajo:

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Maribor, Holding Slovenske elektrarne, Nova KBM, Dravske elektrarne Maribor.

Cecilija Emeršič

Cecilija Emeršič je rojena na Ptuju, kjer je obiskovala osnovno šolo, nadaljevala v gimnaziji v Mariboru, leta 2007 pa je zaključila študij glasbene pedagogike na Pedagoški fakulteti in nekaj mesecev kasneje študij teologije na Teološki fakulteti v Ljubljani. Istega leta se je vpisala na podiplomski študij na Teološki fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 2009 opravila magistrski izpit in ji je bil odobren neposredni prehod na doktorski študij, kjer pripravlja doktorsko nalogo na temo ustvarjalnosti v liturgično-inkulturacijskih procesih.

Od leta 2008 je na Teološki fakulteti zaposlena kot asistentka pri Katedri za liturgiko, kjer opravlja vaje pri liturgičnih in glasbenih predmetih ter vodi pevski zbor študentov fakultete. Sodeluje pri različnih liturgičnih skupinah s predavanji in liturgičnimi delavnicami (npr. za fotografe na Obrtni zbornici Slovenije, za bralce, pevce, organiste, psalmiste, krasilce ...). Poleg strokovnega dela se udejstvuje tudi na umetniškem področju s sodelovanjem na koncertih in v soorganizaciji glasbenih dogodkov. Nekaj let je delovala kot profesorica glasbe v Glasbeni šoli v minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju, vodi tudi pevske zbore in deluje kot organistka. Od leta 2010 je članica uredniškega odbora revije Tretji dan, ki v okviru mariborske sekcije pripravlja tudi okrogle mize. Z letom 2010 je postala članica Nadškofijske komisije za liturgijo in cerkveno glasbo v Mariboru in tajnica Komisije za orgle, ki deluje v okviru mariborske metropolije.

Milada Kalezić

Milada Kaležić je kot triindvajsetletna študentka AGRFT svojo prvo vlogo dobila v Slovenskem ljudskem gledališču Celje in hitro zaslovela. V sezoni 1977/1978 je dobila tudi vlogo v enem najbolj gledanih slovenskih filmov To so gadi. Leta 2002 se je preselila v mariborsko gledališče; v več kot tridesetletni igralski karieri je v teh dveh gledališčih odigrala preko osemdeset vlog. Odkar se je dala krstiti v srbski pravoslavni Cerkvi, med gledališke kolege ne more drugače kot z besedami o Bogu. Sama pravi: "Vedno mi pravijo, naj ne govorim toliko o Bogu in naj ta odnos z njim ostane moja zasebna stvar. Vendar bi bila to velika laž, vsa moja resnica je v njem."