O-STA

Neusmiljeni kriminalci ugrabili slovenskega medvedka

VIER PFOTEN ponuja 1000 evrov nagrade

Pred nekaj tedni je slovenska družina našla medvedka in ga želela vzgojiti. Oblasti so ji žival odvzele, ker okolje, v katerem je žival odraščala, ni bilo primerno za medveda. Sedaj pa je mladi medved izginil iz začasnega doma, dan preden je prispela ekipa organizacije VIER PFOTEN (Štiri tačke), ki bi v skladu z dogovorom z oblastmi poskrbela za rešitev.

Medveda z imenom Srečko naj bi vzgajali na družinskem dvorišču skupaj s psom in otroki - razlog za zaskrbljenost vsakega ljubitelja živali, ki pa hkrati predstavlja tudi kar nekaj očitnih praktičnih problemov. "Medvedi so divje živali, ki se jih ne da udomačiti," razlaga Johanna Stadler, direktorica VIER PFOTEN. "Že nekaj tednov v neznanem okolju lahko mladim živalim pusti takšne psihološke posledice, da jih je nemogoče vrniti v divjino. Medved pa v letu dni zraste v žival, ki je lahko nevarna drugim živalim in tudi ljudem."

Organizacija VIER PFOTEN je tako usmerila vse sile v iskanje trajnostne rešitve. Prve korake takšne rešitve bi morali izvršiti ta teden. Vsa skrivnostnost okoli projekta pa se je izkazala za neuspešno: v nedeljo ponoči so Srečka ugrabili, od takrat pa so za njim izginile vse sledi.

Srečka naj bi premestili v zavetišče za medvede v pokrajini Harghita v Romuniji, kar pa je sedaj nemogoče. Zavetišče, ki ga je ustanovila in ga že leta podpira organizacija VIER PFOTEN, pripravlja mlade osirotele medvede za vrnitev v divjino. Postopek temelji tako na potrpljenju in izkušenosti kot tudi na najnovejših znanstvenih odkritjih. Po nekaj letih intenzivne oskrbe, ki je namenjena prav medvedom, se živali lahko vrnejo v divjino in tam živijo v skladu s svojo naravo.

"Vsak dan šteje. Če Srečka kmalu ne oddamo v oskrbo izšolanim strokovnjakom za medvede, lahko konča tako kot toliko pripadnikov njegove vrste: kot ujetnik na kakšnem dvorišču ali pa celo umre," pravi Johanna Stadler. VIER PFOTEN prosi ljudi z ustreznimi informacijami, naj se javijo preko elektronske pošte na richard.stern@vier-pfoten.org ali pokličejo gospoda Galinca iz celjske policije na 00386 - 41 760 083.