O-STA

Medvedja sirota "Srečko" prispel v novi dom

ŠTIRI TAČKE poskrbele za primerno prihodnost slovenskega medvedka

"Srečko" je pri svoji mladosti doživel že več kot marsikateri izmišljen lik: najprej je bil odtrgan od svoje matere in zaprt na dvorišču, nato so medveda zaplenili uradni organi, potem pa je bil ugrabljen in na koncu spet najden. V petek opoldne pa je Srečko prispel v svoj novi dom v Romuniji.

Transport se je začel v četrtek v vasi Muta, blizu meje z Avstrijo. Medijsko zanimanje je bilo veliko in mladega medveda so postavili v prirejeno vozilo, ki so ga za prevoz pripeljali iz Bolgarije. Pojavil se je tudi Srečkov nekdanji "lastnik", zaradi česar se je vpletla policija. Posledično je iz varnostnih razlogov prevoz do slovensko-madžarske meje potekal ob policijskem spremstvu.

Potem se je pot nadaljevala do Budimpešte in nato naprej do Romunije. Da bi bil napor za mladega medveda kar najmanjši, je prevoz vključeval le kratke postanke za menjavo voznikov. Po več kot 12 urah vožnje, je ekipa prispela na končni cilj, v mestece Harghita v regiji Sibiu v osrednji Romuniji.

Pred več leti je organizacija ŠTIRI TAČKE na tem območju ustanovila postajo za medvedje sirote, kjer se mlade medvede pripravlja na vrnitev v divjino. Če medvedje preživijo preveč časa v bližini ljudi, se namreč privadijo na stik s človekom in jih ni mogoče vrniti na svobodo. Nevarnost, da bi prihajali na naseljena območja, je preprosto prevelika.

Zato bo Srečko naslednjih nekaj let preživel popolnoma ločen od človeškega okolja, s čimer se bo pripravljal na vrnitev v divjino. Ko bo program zaključen, se bo spet odvadil stika s človekom in bo vrnjen v svoj dom v slovenskih gozdovih.

"Zelo smo zadovoljni, da smo končno lahko uresničili svoj načrt za trajnostno in živali prijazno prihodnost za Srečka," je z olajšanjem povedala Johanna Stadler, direktorica organizacije ŠTIRI TAČKE. "Če bi se družina, ki naj bi ga našla, na nas obrnila takoj, bi mu lahko prihranili mnogo trpljenja. Ampak zdaj mu gre dobro in to je vse, kar šteje."