O-STA

Rešili so mladega slovenskega medveda "Srečka"

Neprofitna organizacija FOUR PAWS (www.vier-pfoten.at) skrbi medvedovo rešitev in prihodnost

Pred nekaj tedni je zgodba o Srečku prišla v medije. Pozneje je prerasla v dramo z ugrabitvijo; sedaj pa se je zgodba končno srečno končala. V nekaj dneh bodo Srečka premestili v zavetišče za osirotele medvede, ki ga je ustanovila organizacija FOUR PAWS, kjer bo lahko odrasel v skladu s svojimi potrebami.

Medved, ki je star le štiri mesece, je doživel že vrsto avantur: pred časom ga je odkrila slovenska družina, ki ga je želela vzgajati skupaj z otroki in psom. Medveda so oblasti odvzele takoj, ko so izvedele za neprimerne okoliščine.

"Takoj, ko smo izvedeli za ta primer, smo stopili v stik z ustreznimi slovenskimi inštitucijami in jim ponudili pomoč pri iskanju primerne in trajne rešitve za Srečka. Vendar pa je nekdo vlomil v kletko in ugrabil mladega medveda dan preden je prispela naša ekipa strokovnjakov," razlaga Johanna Stadler, direktorica organizacije FOUR PAWS (Štiri tačke).

Nato so se dogodki odvijali zelo hitro. Celjska policija je pričela preiskavo, uslužbenec organizacije FOUR PAWS je obiskal prizorišče zločina, sama organizacija za zaščito živali pa je ponudila nagrado v višini 1000 evrov. V petek popoldan pa se je primer končno razrešil: medveda so našli pri mladem moškem, ki je Srečka v osnovi tudi "našel".

"Ker šteje vsak dan, bomo Srečka v zavetišče za medvede v pokrajini Harghita v Romuniji premestili še ta teden," pravi Johanna Stadler. "Tam bodo zanj skrbeli naši najboljši strokovnjaki. V nekaj letih bo pripravljen na vrnitev domov v Slovenijo." Zavetišče, ki ga je ustanovila in ga že leta podpira organizacija FOUR PAWS, pripravlja mlade osirotele medvede za vrnitev v divjino. Projekt je zelo uspešen.

Srečka je pred življenjem v ujetništvu rešilo le zavzeto delo organizacije FOUR PAWS in slovenskih oblasti.