O-STA

Poletje v Celju, knežjem mestu 2011 v pričakovanju koncerta Mednarodnega komornega zbora Glasbene mladine Slovenije

SPOROČILO MEDIJEM Celje, 21. julij 2011

V zboru, ki mu dirigira Martina Batič, sodelujejo sedanji in nekdanji člani Svetovnega mladinskega zbora in izbrani zborovski pevci in solisti iz 15 držav (Danska, Estonija, Francija, Hong Kong, Hrvaška, Italija, Litva, Mehika, Nemčija, Srbija, Španija, Švedska, Venezuela, Zimbabve in Slovenija)

Celje, 21. julij 2011, V okviru Poletja v Celju, knežjem mestu, ki se v mestu ob Savinji odvija že od 1. junija 2011 bo v ponedeljek, 25. julija 2011 ob 20.00 v Celjskem domu nastopil Mednarodni komorni zbor Glasbene mladine Slovenije, ki mu dirigira Martina Batič. V Mednarodnem komornem zboru Glasbene mladine Slovenije sodelujejo sedanji in nekdanji člani Svetovnega mladinskega zbora ter izbrani zborovski pevci in solisti iz 15 držav (Danska, Estonija, Francija, Hong Kong, Hrvaška, Italija, Litva, Mehika, Nemčija, Srbija, Španija, Švedska, Venezuela, Zimbabve in Slovenija). Koncert je za obiskovalce brezplačen.

Glasbena mladina Slovenije je v svojih štirih desetletjih delovanja pripravila že 17 poletnih glasbenih taborov, letošnji, 18. po vrsti, pa je prvi, ki je namenjen mladim pevcem. V Mednarodnem komornem zboru Glasbene mladine Slovenije sodelujejo sedanji in nekdanji člani Svetovnega mladinskega zbora ter izbrani zborovski pevci in solisti iz

15 držav (Danska, Estonija, Francija, Hong Kong, Hrvaška, Italija, Litva, Mehika, Nemčija, Srbija, Španija, Švedska, Venezuela, Zimbabve in Slovenije.

Martina Batič je po zaključeni diplomi leta 2002 na Akademiji za glasbo v Ljubljani študirala na Visoki šoli za glasbo v Münchnu, kjer je najprej diplomirala iz zborovskega dirigiranja, nato pa zaključila še specialistični podiplomski študij. Med leti 2004 in 2009 je bila dirigentka zbora Opere SNG Ljubljana, zadnji dve leti pa deluje kot pomočnica direktorja za zbor v Slovenski filharmoniji. Med njene najodmevnejše dosežke sodi 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente "Eric Ericson Award", pred kratkim pa je sodelovala pri "največjem koncertu na svetu", ko je več kot 900 slovenskih in hrvaških pevcev pripravila na koncert Mahlerjeve 8. simfonije v Ljubljani in Zagrebu.

Spored: Giovanni Pierluigi da Palestrina, Heinrich Schütz, William Byrd, Charles Villiers Stanford, Otto Olsson, Peter Iljič Čajkovski, Aleksander Vodopivec, Giovanni Giacomo Gastoldi, Rok Golob, Harold Arlen, Georg Gerswhin, Mihael Rožanc, Zdravko Švikaršič, Aldo Kumar, Samo Vremšak, Karol Pahor, Hilarij Lavrenčič, Marij Kogoj

Prilagamo tudi fotomaterial

Na fotografiji: Martina Batič, dirigentka (iz arhiva umetnice)

Več info: Nenad Firšt, Umetniški vodja glasbene dejavnosti, tel.: 041 721 131, e-pošta: nenad.first@celje.si