O-STA

Na obolevnost za rakom vpliva način življenja

V tednu boja proti raku bodo v petek, 8. marca, na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana že drugo leto organizirali strokovni seminar na temo preventivnega delovanja v boju proti raku za koordinatorje zdravstvene vzgoje in druge zdravstvene delavce v regiji. Letošnji teden poteka pod geslom »Več znanja – manj raka«, ki je hkrati tudi naslov didaktičnega programa za zdravstveno vzgojo, ki ga bodo predstavili.

Zavod se s svojim delovanjem dejavno vključuje v promocijo zdravja in v preventivne akcije. Vse bolj se uveljavlja kot posrednik znanj in gradiv za zdravstvenovzgojno delo v osnovno zdravstveno varstvo (zdravstvene domove), kjer dajejo poudarek predvsem delu z mladimi.

Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana je v preteklem letu v sodelovanju z Ljubljanskim društvom za boj proti raku pripravil tri odmevne seminarje na temo samopregledovanja dojk.

Letošnja tema seminarja je namenjena podajanju novih znanj o preventivi rakave bolezni, predavatelji pa bodo znani strokovnjaki za rakava obolenja. Doc. dr. Maja Primc Žakelj, dr. med. iz Onkološkega inštituta v Ljubljani, pobudnica preventivnega programa za zgodnje odkrivanje predrakastih sprememb materničnega vratu (DP ZORA), bo govorila o dejavnikih tveganja za nastanek raka in o zgodnjem odkrivanju. Prof. dr. Janez Škrk, predsednik Ljubljanskega društva za boj proti raku, se bo dotaknil osnov; kaj je rak in kako nastane. O uporabi didaktičnega priročnika z naslovom »Več znanja, manj raka«, katerega avtorji so vsi trije predavatelji, pa bo spregovorila predstavnica iz Zavoda RS za šolstvo in članica Zveze slovenskih društev za boj proti raku Fani Čeh.

Priročnik, ki je v prvi vrsti namenjen preventivnemu delu in vzgoji v zdravstvenih ustanovah in šolah, je rezultat sodelovanja Zavoda republike Slovenije za šolstvo in Zveze slovenskih društev za boj proti raku in bo prvič predstavljen v petek, 8. marca na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana. Preventivni pregledi in zgodnje odkrivanje raka, so namreč glavni in ključni pogoj za pravočasno odkrivanje in s tem uspešno zdravljenje. Kot ugotavljajo strokovnjaki pri nas in po svetu je rakavih bolnikov iz leta v leto več, rakave bolezni pa so med vzroki smrti v razvitem svetu (in tudi pri nas) na drugem mestu, za boleznimi srca in ožilja.

Slovenija sodi med države s srednje visoko stopnjo obolevnosti in umrljivosti za rakom. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je leta 1998 za rakom zbolelo 8.411 ljudi, od tega 4.209 moških in 4.202 žensk. Iz podatkov je razvidno, da bo do svojega 75. leta za eno izmed rakavih bolezni zbolel vsak tretji moški in vsaka četrta ženska. Nevarnost obolevnosti narašča s starostjo. Med vrstami raka, ki pri obeh spolih naraščajo, so: kožni rak, rak ledvic, debelega črevesa in danke ter raki ustne votline in žrela, pri ženskah je vedno več raka dojk in pljuč, pri moških pa raka mehurja, mod in prostate. Pojav večine rakavih obolenj je poleg dovzetnosti odvisen tudi od načina življenja. Rak grla in pljuč je tako bolj značilen za kadilce, rak jeter prevladuje pri alkoholikih, na rak debelega črevesa pa vpliva nezadostna telesna aktivnost.

Kljub temu, da se delež ozdravljenih za rakavimi obolenji povečuje, je število rakavih bolnikov vse višje, kar je predvsem posledica staranja prebivalstva. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana si zato prizadevajo, da bi na tem področju izobrazili čim več zdravstvenih in šolskih delavcev in s tem posredno dosegli čim več posameznikov.