O-STA

Predstavniki evropskih mladinskih organizacij se bodo leta 2012 srečali v Sloveniji

Pozdravljeni!

Ne dolgo nazaj smo Mladinski svet Slovenije, Evropski mladinski forum, Urad RS za mladino in Mestna občina Maribor tudi uradno potrdili Maribor kot lokacijo srečanja predstavnikov nacionalnih mladinskih svetov in mednarodnih nevladnih mladinskih organizacij, ki se bo zgodilo novembra 2012. Mesto Maribor, ki bo leta 2013 Evropska prestolnica mladih, je zato z veseljem sprejelo tudi gostovanje preko 300 mladih iz cele Evrope. Evropski mladinski forum, katere ustanovitveni član je tudi Mladinski svet Slovenije, je partner Evropski komisiji za področje mladine in najpomembnejši oblikovalec mladinskih politik na evropski ravni.

Predsednik Evropskega mladinskega foruma, Peter Matjašič je ob dogovoru o sodelovanju pri pripravi srečanja povedal: "Generalna skupščina je najpomembnejši trenutek Evropskega mladinskega foruma (YFJ), ko izbiramo novo vodstvo za dvoletni mandat in sprejemamo delovni načrt te največje krovne mladnske organizacije v Evropi. Kot predsednik YFJ mi je v posebno veselje in čast, da bom lahko zaključil svoj mandat v rodni deželi, ki je dala dva predsednika YFJ zapored. Slovenci smo se kot posamezniki odlično izkazali v evropski mladinski politiki in sedaj bomo imeli priložnost ta svet približati domačemu občinstvu ter prijateljem in gostom iz tujine pokazati naše dobre prakse in seveda gostoljubje. Maribor bo s tem dogodkom novembra 2012 doživel prepremiero tega, kar na mesto čaka kot Evropska prestolnica mladih v letu 2013."

Direktor Urada RS za mladino, mag. Peter Debeljak je nad sodelovanjem navdušen, še posebej iz vidika vseh prednosti, ki jih dogodek za Slovenijo prinaša: "Organizacija generalne skupščine EYF nas na simbolni ravni ohranja v vrhu najaktivnejših držav v evropskem mladinskem prostoru in hkrati dokazuje našo pripravljenost za še bolj aktivno držo pri krepitvi evropske dimenzije mladinske politike. Obenem pa predstavlja tudi odlično uverturo v Evropsko prestolnico mladih, ki je v letu 2013 zaupana Mariboru."

Predsednica Pripravljanega odbora Evropske prestolnice mladih 2013, Astrid Bah je o gostovanju povedala: "Organizacija generalne skupščine EYF je za Maribor velikega pomena, saj bo potekala tik pred pričetkom EPM 2013 in s tem približala Maribor vsej mladinski populaciji v Evropi. Pomembno je, da domačemu občinstvu pokažemo, kako visoko smo v Sloveniji na področju mladinske politike in da tudi slovenski državljani začutijo, da je Slovenija država, ki je naklonjena mladim in da v letu 2013 prepoznajo priložnost zase. Ne nazadnje pa posledično obisk tolikih predstavnikov evropskih držav predstavlja pomembno izhodišče za pričetek EPM in s tem lahko tudi izrazimo dobrodošlico mladim iz vse širne Evrope."

Mladinski svet Slovenije je nadvse ponosen, da se nas tudi na evropski ravni obravnava kot relevantne partnerje pri kreiranju mladinskih politik. Temu v prid govori tudi dejstvo, da sta Slovenca že prejšnji in aktualni predsednik krovne evropske mladinske organizacije. Biti glavni organizator tako velikega mladinskega dogodka pri nas, si štejemo v veliko čast in hkrati v veliko odgovornost. Vsekakor je vse omenjeno zelo velika motivacija Mladinskemu svetu Slovenije, da se trudimo še naprej.

Za več informacij lahko pišete na pr@mss.si ali pokličete na 041 777 792 (Kamal). Prvi pripeti fotografiji sta vam na voljo s pripisom Arhiv MSS, fotografija Astrid Bah pa s pripisom Arhiv MOM.