O-STA

Zavod Celeia Celje ob Svetovnem dnevu turizma organizira brezplačni vodstvi po mestu Celje in Starem gradu Celje

Z brezplačnimi vodstvi želimo omogočiti drugačen vpogled v dušo mesta ob Savinji

Celje, 21. september 2011, Zavod Celeia Celje ob Svetovnem dnevu turizma v torek, 27. septembra 2011 vabi na brezplačni vodstvi po mestu Celje in Starem gradu Celje. Brezplačno vodenje po mestnem jedru bo potekalo od 17.00 do 18.30 ure. Zbirno mesto udeležencev je Celjski dom na Krekovem trgu 3. Brezplačno vodenje po Starem gradu Celje bo potekalo od 19.00 do 20.00 ure. Zbirno mesto udeležencev je Turistično informacijski center na Starem gradu Celje. Z brezplačnima vodstvoma želi Zavod Celeia Celje meščanom in turistom omogočiti celovito predstavitev samega mestnega središča in Starega gradu Celje, ki velja za eno najlepših turističnih točk mesta Celje, v zadnjih letih tudi vse bolj prepoznavno v širšem slovenskem prostoru in izven meja naše domovine.

Celje je med prebivalci in turisti poznano kot knežje mesto in mesto, ki se ponaša z bogato kulturno-zgodovinsko dediščino. Velik pečat so mestu pustili Kelti, Rimljani in kasneje, v srednjem veku, še Celjski knezi, ki so slavo treh celjskih zvezd ponesli daleč po Evropi. Tudi zaton ene najmočnejših knežjih dinastij ni ustavilo drznih stremljenj mesta ob Savinji. S premišljenim razvojem si je Celje v tretjem tisočletju ustvarilo status zelo hitro rastočega mesta; mesta, ki je prijetno za bivanje, privlačno za ogled in, kar ni zanemarljivo, zanimivo za investitorje. Celje je namreč razvojno, poslovno, ekonomsko, trgovsko, kulturno, izobraževalno, administrativno, zdravstveno, športno in sejemsko središče savinjske regije. Je mesto, ki se obiskovalcu vtisne v spomin.

Stari grad Celje se pojmuje kot visoko kakovosten turističen produkt, katerega kvaliteta se odraža v izjemno sodobno urejeni zunanji in notranji infrastrukturi, odlični ponudbi Turistično - informacijskega centra, kjer obiskovalec dobi vse potrebne informacije ter brezplačno turistično promocijsko gradivo in kjer lahko opravi tudi nakup kvalitetnih spominkov, tematsko vezanih predvsem na Stari grad in mesto Celje ter Kavarne Veronika, ki jo odlikuje izjemen pogled z nove razgledne ploščadi nad medzidjem in ki obiskovalcem, poleg toplih in hladnih napitkov ter prigrizkov ponuja še pisano paleto sladkih izdelkov s pridihom srednjega veka. Obiskovalcem gradu je prav tako omogočen samostojni ogled gradu s pomočjo informativnih tabel v treh jezikih (slovenski, angleški nemški jezik) s katerim sami raziskujejo grad in spoznavajo njegovo zgodovino. V medzidju gradu je na ogled informativno izčrpna in vizualno privlačna stalna razstava Pokrajinskega muzeja Celje Danes grofje celjski in nikdar več v slovenskem in angleškem jeziku.

Skozi celo leto se na gradu vrstijo zvrstno raznolike prireditve. Velik poudarek je namenjen poletnim prireditvam, s katerim gradu zagotavljamo dodano vrednost in ki dosežejo vrhunec z dvodnevno srednjeveško prireditvijo Dežela celjska vabi ... konec meseca avgusta. Prav tako grad ponuja pestro paleto dogodkov, ki obiskovalcem omogočajo nepozabno doživetje srednjeveškega grajskega utripa. Stari grad Celje je namreč eden redkih slovenskih gradov, kjer ob vikendih poteka animiran srednjeveški program, ki obiskovalcem ponuja možnost nepozabnega popotovanja po časovni osi obdobja, ki je bilo izjemno pomembno za zgodovino našega mesta in tudi slovenske zgodovine.

Vse naštete vsebine so pripravljene z željo, da za obisk gradu navdušimo čim večje število raznolikih ciljnih javnosti. Seveda pa vse te vsebine zahtevajo tudi denarno podporo. Vstopnina, ki smo jo uvedli, je tako reinvestirana v razvoj programov, ki jih izvajamo na Starem gradu Celje in ki jih bomo v prihodnosti nadgrajevali še z dodatnimi vsebinami. Del sredstev, pridobljenih z vstopnino, namenjamo tudi splošnemu vzdrževanju celotnega prostora Starega gradu Celje in vpeljavi sodobnih komunikacijskih orodij, ki jih uporabljamo pri komuniciranju z zainteresirano javnostjo.

Več info: TIC Celje, Krekov trg 3, tel.: 03 42 87 936, 03 49 25 081, e-pošta:tic@celje.si