O-STA

Še kako pomembno je, da se po končanem študiju zaposlimo!

Še kako pomembno je, da se po končanem študiju zaposlimo!

V ponedeljek se za številne mlade začenja eno razburljivejših obdobij v življenju, študij na kateri od visokih šol. V prvem roku je bilo sprejetih 14.379 novih študentov (Vir: MVZT), nekaj jih je svoj študij izbralo še na 2. in 3. prijavnem roku. Na Mladinskem svetu Slovenije želimo vsem novim in starim študentom veliko uspeha pri študiju ter čimprejšnje dokončanje le-tega, hkrati pa poudarjamo, kako pomembno je, izbrati poklic, v katerem bodo uživali in bili uspešni.

Vse bolj se kaže, da formalna izobrazba ni dovolj, da pridobijo tisto prednost pred vsemi ostalimi, ki se potegujejo za neko delovno mesto. Zato vse mlade vzpodbujamo, da že med časom študija delajo na tem, da bodo, ko pride čas iskanja zaposlitve, imeli v svoj življenjepis napisati še kaj drugega kot zgolj doseženo stopnjo formalne izobrazbe.

Ogromno kompetenc si lahko pridobijo s sodelovanjem pri lokalnem študentskem klubu ali mladinskem svetu, pri tabornikih, skavtih, kot prostovoljci v humanitarnih organizacijah, nenazadnje se lahko pridružijo tudi lokalnemu odboru enega od političnih podmladkov, katerega usmeritev jim je najbolj všeč. V vsakem lokalnem okolju pa tudi v krajih študija je ogromno priložnosti za sodelovanje in učenje, le pozorni morajo biti nanje.

Sodelovanje v mladinskih organizacijah v večini primerov pomeni tudi, da je mogoče preko najrazličnejših seminarjev in usposabljanj svoje izkušnje pridobivati v tujini, kar jim lahko odpre popolnoma nov svet. Zelo pomembno za mlade pa je, da preprosto sodelujejo in tako pomagajo oblikovati okolje v katerem živijo. To jim tudi omogoči, da spoznajo posameznike vseh generaciji, gradijo svojo socialno mrežo in pokažejo svoje sposobnosti ter zagnanost ljudem, ki bodo mogoče v prihodnje potrebovali ravno takšnega sodelavca kot so sami.

Z namenom mladim v Sloveniji neformalno izobraževanje še bolj približati, organiziramo v mesecu oktobru Teden neformalnega izobraževanja, ki bo potekal od 20. do 26. oktobra 2011. Partnerske mladinske organizacije bodo tako mladim po številnih krajih po Sloveniji brezplačno ponudile delavnice in seminarje s katerimi si bodo lahko pridobili koristne kompetence, ki jim bodo v pomoč pri delu in v življenju, še posebej lepo pa jih je prebrati v življenjepisu. Vsi zainteresirani najdejo izobraževanje v svoji bližini na www.avtonomen.si. Vse mlade tako pozivamo, da zagrabijo super priložnost, spoznajo nove ljudi in pridobijo nova znanja. Teden neformalnega izobraževanja bomo zaključili s Simpozijem o neformalnem izobraževanju v mladinskem delu, ki bo priložnost, da pregledamo trenutno stanje neformalnega izobraževanja mladih in postavimo temelje za prepoznavanje, priznavanje in uporabo njegovih učinkov - kratkoročnih in dolgoročnih; za mladega posameznika in za družbo kot celoto.

Za več informacij lahko pišete na pr@mss.si ali pokličete na 041 362 482 (Sara).

Uporabne povezave:

- spletna stran Mladinskega sveta Slovenije in spletna stran namenjena mladim www.avtonomen.si;

- programski dokument Izobraževanje mladih.

Lep mladinski pozdrav!

Mladinski svet Slovenije