O-STA

Cikel Festine z Ansamblom Festine in krstno izvedbo skladbe Mihaela Paša

Na januarskem koncertu Cikla Festine se bo v Ljubljani in Mariboru predstavil Ansambel Festine pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh, ki bo ob delih Urške Pompe, Aarona Coplanda, Richarda Staussa in Richarda Wagnerja krstno izvedel skladbo Zelena dlan skladatelja Mihaela Paša.

Ansambel Festine združuje odlične glasbenike oziroma soliste naših vodilnih profesionalnih orkestrov, ki uživajo v izvajanju zahtevne komorneglasbe različnih obdobij, se posvečajo novitetam slovenskih skladateljev in spodbujajo agilnost umetniškega poklica. V Ansamblu sodelujejo z mladimi glasbeniki, ki se na začetku profesionalne poti izpopolnjujejo in so tako deležni odličnega vodenja, saj je v komorni igri glasbena izkušnja najmočnejša. Vsak sodelujoči s seboj prinaša svoje izkušnje in velikokrat tudi želje, kar oblikuje edinstveno celovitost in široko zastavljen repertoar. Ansambel Festine vse od ustanovitve leta 2008 vodi uspešna mlada dirigentka Žive Ploj Peršuh.

Mihael Paš (1970) je skladatelj, ki posega po pri nas manjkrat zastopanih kompozicijskih tehnikah. Natančna kombinatorika, retrogradni postopi in permutacijski postopi so zahtevne tehnike, ki za odlično izvedbo potrebujejo vodenega izvajalca, pripravljenega na vložek, ne samo po tehnični plati pač pa tudi po intelektualni odprtosti, saj tovrstnih poustvarjalnih vzorcev pri nas skoraj ni slišati. Med njegova dela spadajo Godalni kvartet A. S. "Moja duša poveličuje Gospoda", ki je nastal po naročilu Društva slovenskih skladateljev in ki je bil izveden na Komorni noči DSS leta 2007, Misa Brevis, ki je nastala istega leta po naročilu Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič, in skladba Sotonamore, napisana leta 2009 po naročilu Festivala Slowind, v okviru katerega je bila tudi izvedena. Nova skladba Zelena dlan bo za glasbenike velik izziv, saj Paš ni skladatelj, ki se prepušča naključjem, pač pa zahteva celostnost in obširno vsebino znotraj svoje široke metafizične ideje.

Cikel Festine Ljubljana, Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine - petek, 27. januar 2012 ob 19.30

Cikel Festine Maribor, Dvorana Union - sobota, 28. januar 2012 ob 19.30

Ansambel Festine

dirigentka: Živa Ploj Peršuh

Program:

Urška Pompe: Odpihi

Mihael Paš: Zelena dlan (novo delo)

Aaron Copland: Apalaška pomlad (Suita za trinajst glasbenikov)

Richard Strauss/Franz Hasenohrl: Till Eulenspiegel nekoliko drugače!, op. 28

Richard Wagner: Siegfriedova Idila