O-STA

V spodnji etaži Emporium so na ogled zmagovalne ptičje hišice okoljskega natečaja

V četrtek, 19. januarja, je v spodnji etaži Emporiuma v BTC City Ljubljana potekala otvoritev razstave ptičjih hišic, izdelanih iz odpadnih materialov, ki so nastali v okviru okoljskega natečaja "Otroci ustvarjajo ptičje hišice". Natečaj sta za osnovnošolce iz Mestne občine Ljubljana pripravila družba BTC in spletni portal Zelena Slovenija (www.zelenaslovenija.si). Na natečaju so sodelovali osnovnošolci iz šestnajstih ljubljanskih osnovnih šol, žirija pa je izmed prispelih izdelkov izbrala najboljše. Ptičje hišice iz odpadnih materialov bodo v spodnji etaži Emporiuma na ogled do 19. februarja.

Osnovnošolci, ki so v okviru natečaja skozi makete uporabnih ptičjih hišic iz odpadnega materiala izrazili svoja razmišljanja o okolju, so navdušili žirijo. Žirija je izmed prispelih ptičjih hišic izbrala zmagovalne rešitve, pri tem pa upoštevala izvirnost ideje, kakovost tehnične izvedbe oziroma obstojnost, vizualnost, uporabo različnih odpadnih materialov ter primernost za namen uporabe (zaščita in prehranjevanje ptic).

Prvo nagrado, prenosni računalnik, je za hiško Quosi prejela Osnovna šola Bežigrad, učenci, ki so sodelovali pri ustvarjanju hišice, pa so prejeli celodnevne vstopnice za Vodno mesto Atlantis. Nagrado jim je izročil predsednik uprave družbe BTC, Jože Mermal, ki je ob tem dejal: "Veseli me, da so se šole in otroci v tolikšnem številu odzvali na natečaj ter ustvarili resnično krasne ptičje hišice iz odpadnih materialov. Danes sem spoznal, kako pomembno je, da otroke spodbujamo k skrbi za naravo in ptice ter tudi, da skupaj razmišljamo o tem, kako je lahko odpadni material tudi uporaben."

Ravnateljica zmagovalne OŠ Bežigrad Maja Rakun pa je dejala, da so se "z veseljem odzvali na natečaj, saj na naši šoli veliko poudarka namenjamo okolju prijaznemu ravnanju. Če imamo ob tem možnost še zmagati, pa smo še toliko bolj veseli. To je nagrada za trud, ki ga v to vlagamo."

Drugo nagrado, celodnevne vstopnice za Vodno mesto Atlantis, so prejeli učenci petih osnovnih šol, in sicer iz OŠ Božidarja Jakca (skupina Lea Hrovat), OŠ Vide Pregarc (skupina Siničke 1), OŠ Vodmat (skupina Petra), OŠ Vrhovci (skupina Gumbki) in OŠ Maksa Pečarja (skupina Anže).

Vsi ostali sodelujoči osnovnošolci so prejeli simbolično nagrado, eko svinčnik BTC.

Dodatne informacije:

BTC d.d., Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si