O-STA

Sintalov intervent na bankomatu odkril napravo za skimming

Sistem tehničnega varovanja na bankomatu zaznal nepravilnosti -
- Izkušeni Sintalov intervent odkril napravo za skimming

(Ljubljana, 23. januar 2012) V ponedeljek dopoldne je na enem od bankomatov banke NLB, ki jih varuje podjetje za varovanje Sintal, sistem tehničnega varovanja zaznal sumljive aktivnosti. Sintalov varnostnonadzorni center je k bankomatu nemudoma poslal interventa, ki je pri podrobnem pregledu ohišja odkril dobro skrito napravo za snemanje magnetnega zapisa s kartic (skimming). O tem so bili obveščeni policisti in banka. Kriminalistični tehnik je potrdil sum izkušenega interventa in strokovno odstranil zlonamerno opremo. Zadevo obravnava policija.

Skimming je nevarna oblika tatvine, ki pa se jo da v veliki meri preprečiti. "Stoodstotna zaščita res ne obstaja, a lahko nepridipravom uspešno križamo načrte s kombinacijo sodobnih sistemov tehničnega varovanja, učinkovite intervencijske službe in pazljivosti uporabnikov," je povedal Sintalov varnostni inženir Andrej Pilko.

Kriminalci skimming na bankomatih izvedejo s posebno napravo, ki presname magnetni zapis kartice, poleg tega pa pridobijo še PIN kodo. Slednje lahko storijo z miniaturno kamero, ki jo namestijo nad tipkovnico in posnamejo uporabnika med vnosom. Skimming naprav ni lahko odkriti, saj gre za zelo domiselne rešitve. Uporabniki naj bankomata ne uporabijo, če opazijo nenavadnosti, na primer neravnine ali razpoke okoli reže za vstavljanje kartice oziroma špranjo, skozi katero bi lahko kamera posnela vnos PIN kode. O sumu naj obvestijo banko. Vedno pa je priporočljivo z roko zakriti tipkovnico med vnosom.

Grega Zakrajšek,

Koncern Sintal

Kontakt in podrobnejše informacije:

Grega Zakrajšek

Sintal koncern

Litostrojska c. 38, SI-1000 Ljubljana

tel.: +386 1 513 00 61

fax: +386 1 513 00 19

GSM: +386 41 217 184

mail: grega.zakrajsek@sintal.si ali uprava@sintal.si

spletna stran: www.sintal.si