O-STA

Cikel Festine s Simfoničnim orkestrom RTV, dirigentka Živa Ploh Peršuh in mlad finski violinist Petteri IIvonen.

Cikel Festine na svojih koncertih združuje najboljše slovenske glasbenike, tokrat pa se bo na njihovem koncertu odru Slovenske filharmonije in Dvorane Union v Mariboru prvič pod vodstvom mlade in izjemno aktivne dirigentke Žive Ploj Peršuh predstavil Simfonični orkester RTV Slovenija, ki bo izvedel dela Beethovna in Wagnerja.
Z Beethovnovim violinskim koncertom se bo v solistični vlogi predstavil mlad, a izjemno nadarjeni 24-letni violinist Petteri IIvonen. Njegovo igranje opisujejo kot neverjetno muzikalno in dodelano z neštetimi detajli, njegova osebnost se med igranjem zliva s šarmom in globoko premišljenostjo, ki je danes močno pogrešana in zato močno zaželjena.

Petteri Iivonen (rojen 1987) je študiral na finski akademiji Sibelius, univerzi v Južni Kalifonriji in univerzi v Tel Avivu v Izraelu. Leta 2005 je zmagal na državnem tekmovanju v Kupiu na Finskem, leta 2010 pa je prejel 2. nagrado na slavnem Sibeliusovem tekmovanju za violiniste.
Izdal je že dva Cd-ja (njegov prvi CD Tha Art of Violin) je izšel pri založbi Yarlung Records leta 2010). Med vrhunce v njegovi dosedanji zelo mladi, a izjemno uspešni karieri pa sodi debi v slavnem dvorani Mann Auditoriumu v Tel Avivu pod vodstvom legendarnega dirigenta Zubina Mehte, koncert v Disney Hall v Los Angelesu.
Petteri redno nastopa na pomembnih radijskih in televizijskih postajah, kot so nemški NDR, postaja KUSC v Los Angelesu in WQXR v New Yorku ter drugih evropskih postajah.

Violinist Iivonen igra na violino Carlo Bergonzi (Villa Gyllenberg) iz leta 1732. Pred njim je bila violina v lasti Isaaca Sterna,, slavnega violinista po katerem se imenuje dvorana v slavnem Carnegie Hallu v New Yorku.

Njegov posebni hobi je akrobatsko letenje z jadralnimi letali.
Na tokratnem koncertu Cikla Festin bo ob spremljavi RTV Simfonikov izvedel koncert za violine in orkester v D-duru, ki ga je Beethoven napisal za svojega prijatelja Franza Clementa. Clement naj bi mu veliko pomagal pri pisanju njegove slavne opere Fidelio. Koncert naj bi Beethove pisal toliko časa, da ga je moral Clement na koncertu igrati iz not, iz katerih se je še kadilo in dišalo po sveži tinti.
Na programu bo orkester pod vodstvom Žive Ploj Peršuh izvedel še Passacaglio Antona Weberna in Beethovnovo 2. simfonijo, njena posebnost je hiter Scherzo v drugem stavku.


Spletna stran http://www.petteriiivonen.com/
Cikel Festine Maribor, Slovenska filharmonija, Dvorana Union - petek, 3. februar 2012 ob 19.30

Cikel Festine Ljubljana, Slovenska filharmonija - sobota, 4. februar 2012 ob 19.30

Cikel Festine
RTV Simfoniki Slovenija

dirigentka: Živa Ploj Peršuh


Program:

A. Webern: Passacaglia

L. van Beethoven: Violinski koncert v D-duru op. 61

L van beethoven: Simfonija št. 2 op.36