O-STA

GGE investitor prve sončne elektrarne občine Šoštanj

Šoštanj, 10. februar 2012 - Luka Komazec, direktor podjetja GGE, in Darko Menih, župan Občine Šoštanj, sta danes z rezanjem traku simbolično obeležila začetek delovanja sončne elektrarne na Osnovni šoli Šoštanj. Gre za prvo sončno elektrarno Občine Šoštanj, investitor celotne investicije pa je podjetje GGE, ki so ga lani ustanovili Gorenje, Geoplin in Energetika Ljubljana. Izvedbo sončne elektrarne na ključ je za GGE prevzel Gorenje Solar. S sončno elektrarno vršne moči 196 kilovatov bo okolju prihranjenih za 200 ton izpustov ogljikovega dioksida na letni ravni.

Lani ustanovljena družba GGE subjektom v javnem in zasebnem sektorju ponuja napredne rešitve za izboljšanje energetske učinkovitosti njihovih stavb in posledično za zmanjšanje stroškov energije z uporabo tehnologij s področja učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije. Direktor podjetja Luka Komazec je na današnji otvoritvi sončne elektrarne na šoštanjski osnovni šoli povedal: "V GGE pozdravljamo odločitev Občine Šoštanj o postavitvi sončne elektrarne na osnovni šoli. Sodelovanje med našim podjetjem in občino predstavlja šolski primer, kako lahko občina brez lastne investicije pridobi sončno elektrarno in s tem zagotovi razpršenost proizvodnje električne energije ter spodbudi proizvodnjo iz obnovljivih virov energije. Investicija predstavlja tudi naše prvo sodelovanje z izobraževalno ustanovo. Ravno zavedanje mladih o pomembnosti rabe obnovljivih virov energije ocenjujemo namreč kot pomemben dejavnik pri preskoku Slovenije v nizkoogljično družbo."

Vršna moč sončne elektrarne na strehi šoštanjske osnovne šole znaša 196 kilovatov. Na letni ravni bo proizvedla dobrih 215 megavatnih ur čiste električne energije, kar zadostuje za oskrbo 48 povprečnih gospodinjstev. Rok Lesjak, direktor programa Gorenje Solar, ki je prevzel izvedbo postavitve sončne elektrarne na osnovni šoli: "Šole razpolagajo z razmeroma velikimi strešnimi površinami in so tako primerne za postavitev sončnih elektrarn. Z delovanjem sončne elektrarne na šoštanjski osnovni šoli bo okolju prizaneseno za približno 200 ton izpustov ogljikovega dioksida na leto, kar bo seveda pozitivno vplivalo na ogljični odtis šole." Gorenje Solar ima v Sloveniji 10-odstotni tržni delež v segmentu sončnih elektrarn.

Kontakt:

Elizabeta Biluš
Odnosi z javnostmi/ Public Relations
Gorenje, d.d.
Partizanska 12, 3503 Velenje, Slovenia
Tel.: +386 3 899 73 81
Fax.: +386 3 899 25 01elizabeta.bilus@gorenje.com
www.gorenje.com