O-STA

Dnevi industrijske robotike 2012

Od 26. do 30. marca 2012 študentje robotike s Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani organizirajo tradicionalni dogodek "DIR2012 - Dnevi industrijske robotike 2012". Dogodek je namenjen predvsem študentom, dobrodošli pa so tudi ostali obiskovalci vseh generacij.

Dnevi industrijske robotike študentom približajo način dela z roboti, zasnovo same industrijske aplikacije ter manipulacijo z roboti. V sklopu dogodka je pripravljenih devet aplikacij z realnimi roboti, tekmovanje v računalniški simulaciji robotov ter končna strokovna ekskurzija. Dnevi industrijske robotike na eni strani študentom robotike omogočijo dostop do najnovejših tehnologij ter robotov, ki se uporabljajo v industriji, na drugi strani pa študentom drugih področij nudijo vpogled v industrijsko robotizacijo ter interakcijo z roboti.

Robotske aplikacije bodo študentom razkrile zmogljivosti antropomorfnih, delta, paralelnih ter humanoidnih robotov. Aplikacija paletizacije bo obsegala tipično konfiguracijo robota Kuka KR16 v kombinaciji s tekočim trakom. Zanimiva aplikacija, ki bo zasnovana na dveh robotih švedskega proizvajalca robotov ABB, bo peka palačink. Povezavo robotskega vida bo vključevala aplikacija z delta robotom Fanuc M-1iA. Ostale aplikacije bodo vključevale met žogice v koš z Mitsubishijevim robotom Pa10, vodenje robota na osnovi video sistema Kinect, namizni hokej z dvema robotoma Motoman MH5. Predstavljena bo tudi za industrijo pomembna metoda 3D skeniranja z lasersko triangulacijo ter uporaba 3D modela v nadaljnjem obdelovanju izdelka. Obiskovalci pa se bodo seznanili tudi s paralelnim robotom z aktivno regulacijo ter humanoidnim robotom NAO proizvajalca Aldebaran Robotics.

Na končni ekskurziji se bodo udeleženci seznanili z uporabo robotov v industriji ter medicini. Sprva bodo obiskali proizvodno linijo podjetja Unior v Zrečah. V svojem proizvodnem procesu uporabljajo več kot 50 različnih robotskih aplikacij. V Splošni bolnišnici Celje si bo moč ogledati najnaprednejši haptični robotski mehanizem DaVinci za izvajanje neivazivni kirurških posegov.

Vzporedno z dogodkom bo potekalo tudi tekmovanje Robot Challenge, ki se ga bo udeležilo deset ekip. Cilj tekmovanja bo reševanje ter simulacija industrijskega problema v okolju RobotStudio.

Program in informacije so na voljo na spletnem naslovu: www.DneviRobotike.si. Na vse delavnice se je potrebno prijaviti, udeležba pa je brezplačna.

Ekipa DIR2012

Vodja oglaševanja DIR2012

Lea Renar

Email: lea.renar@gmail.com