O-STA

Podelitev priznanj v natečaju Prostovoljec leta

Danes je Mladinski svet Slovenije pod pokroviteljstvom predsednika RS dr. Danila Türka, na Brdu pri Kranju pripravil prireditev z razglasitvijo najboljših prostovoljcev in prostovoljskih projektov za leto 2011. V natečaj Prostovoljec leta je letos 130 različnih prijaviteljev prijavilo 162 posameznikov in 52 projektov. Podelili smo naziva Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, naziv Naj prostovoljski projekt ter Naj mladinski voditelj in Naj mladinski projekt.

Ključno priznanje za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt je prejel projekt Nešteto razlogov za življenje - humanitarna kampanja ob 25. obletnici Društva onkoloških bolnikov Slovenije. Vseslovenska kampanja je bila namenjena spreminjanju negativnih prepričanj o onkoloških boleznih in promociji zdravega načina življenja.

V starostni skupini do 19 let je prejela naziv Naj prostovoljka Taja Korošec iz Velenja na predlog Šolskega centra Celje, Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, in sicer za širino prostovoljskih dejavnosti; aktivna je namreč v okviru dijaške skupnosti, kjer je pobudnica humanitarnih akcij, aktivna pa je tudi pri društvu tabornikov in gasilskem društvu.

V starostni skupini do 19 let je prejel naziv Naj prostovoljec Luka Marcen iz Celja na predlog Celjskega mladinskega centra, in sicer za aktivnosti na kulturnem področju in mladinskem področju ter pri promociji prostovoljstva. Luka sam pripravlja gledališke igre in v njih tudi igra; pravi, da želi "s svojimi gledališkimi predstavami svojim vrstnikom približati pomen kulture in jim predstaviti možnost kritičnega izražanja skozi umetnost."

V starostni skupini 20-30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Katja Poznič iz Moravč na predlog Sezama, združenja mladih, staršev in otrok, in sicer za vodenje več programov za kreativno preživljanje prostega časa za otroke, pri čemer se je še posebej izkazala z razvojem inovativnih metod dela in didaktičnimi pripomočki, ki jih sama izdeluje.

V starostni skupini 20-30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Klemen Premrl iz Postojne na predlog Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, kjer je voditelj skupine mladih in voditelj izobraževanj, še posebej pa je uspešen pri pripravi multimedijskih reportaž na temo prostovoljstva, ki imajo velik vpliv na člane v organizaciji.

V starostni skupini nad 30 let je prejel naziv Naj prostovoljka Julijana Kralj iz Slovenskih Konjic na predlog Občine Slovenske Konjice, in sicer za svoje obsežno delo za gibalno ovirane invalide, za vodenje Društva Vizija ter sploh za zgled in motivacijo, ki ju daje svoji okolici.

V starostni skupini nad 30 let prejme naziv Naj prostovoljec Ernest Večko iz Celja na predlog Ozare Slovenija, enote Celje, in sicer za svoje obsežno delo na humanitarnem področju; za socialno oskrbo, druženje in spremljanje uporabnikom organizacije, za telefonsko pomoč v stiski, spremljanje neozdravljivo bolnih itd.

Naziv Naj mladinska voditeljica je prejela Nina Stegmüller iz Ljutomera na predlog Mladinskega sveta Ljutomer, in sicer za aktivnosti v okviru mladinskega sveta in mladinskega centra, za vodenje mladih prostovoljcev v okviru sanacije mladinskega centra in delo pri projektu Sožitje.

Naj mladinski projekt je postal Eko Art v izvedbi Javnega zavoda Mladinski center Medvode, in sicer zaradi zabavnega in inovativnega osveščanja mladih o ponovni uporabi zavrženih predmetov. Med produkti projekta so festival eko umetnosti, fotografska razstava, preko 20 različnih glasbil iz odpadnega materiala, glasbena zgoščenka z eko art glasbo ter video posnetki.

Komisija, ki je odločala o Naj nazivih pa se je odločila podeliti še 2 posebni priznanji. Prvo posebno priznanje prejela Lidija Saje iz Črnomlja na predlog Ženskega pevskega zbora Društva upokojencev Metlika, dolgoletna aktivistka, ki še vedno deluje kot dirigentka pevskega zbora in ima, kot pravi "kljub svojim letom še vedno nove ideje za delo z zborom".

Posebno priznanje je prejel tudi Zavod Ypsilon za projekt Simbioz@, e-pismena Slovenija, za projekt medgeneracijskega sodelovanja računalniškega opismenjevanja starejših, v katerem je sodelovalo nekaj manj kot 2.500 mladih prostovoljcev in več kot 5.700 udeležencev na 210 lokacijah v Sloveniji; v projekt pa je bilo vloženih več kot 10.000 prostovoljskih ur.

V Ljubljani, 14. junija 2012

- Predstavitev projekta prostovoljec leta s podatki iz prejšnjih let: http://www.mss.si/datoteke/dokumenti/prostovoljec_leta_2012_web_pop.pdf

- Lanskoletna razglasitev nagrajencev: http://www.mss.si/sl/novice/598/2011/vceraj-podelili-naziva-naj-prostovoljcem-in-projektom

Za več informacij lahko pišete na prostovoljec@mss.si ali pokličete na 041 401 257 (Tanja).