O-STA

V Galeriji Velenje na ogled razstava o Gorenjevem oblikovanju

"Gorenje z vizijo" del projektov v okviru EPK

Velenje, 20. junij 2012 - Od 18. junija je v Galeriji Velenje na ogled razstava o razvoju vrhunskega oblikovanja v Gorenju. Razstava "Gorenje z vizijo" je nastala v sodelovanju med Gorenjem in Galerijo Velenje in je del mrežnega projekta "Uf, industrija" javnega zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture. Na ogled je do 22. septembra.

Gorenje se je na pot profesionalnega oblikovanja podalo leta 1963, le pet let po pričetku proizvodnje gospodinjskih aparatov, začetek profesionalnega oblikovanja pa sovpada s pričetkom Gorenjeve izvozne dejavnosti, ko se je v podjetju pričelo oblikovati zavedanje, da so za prodajo na tujih trgih in tekmovanje s konkurenco potrebni tudi premišljeno oblikovani izdelki. Do danes je Gorenjevo oblikovanje prešlo skozi tri faze razvoja, ki so nazorno predstavljene na razstavi: od začetnega oblikovanja izdelkov, ko je Gorenje predvsem sledilo trendom na področju oblikovanja, preko faze oblikovanja funkcije v devetdesetih letih, ko Gorenje stopi na pot izzivalca trendov, do faze oblikovanja same izkušnje uporabe aparata, ko Gorenje s svojimi (pametnimi) aparati prične usmerjati trende.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je na otvoritvi razstave dejal: "Že pred leti smo v svojo vizijo zapisali pojma oblikovanje in inovativnost. Če nimaš vizije, so vse poti dobre; mi pa vemo, da niso vse poti dobre. Vemo, da moramo biti drugačni, hitrejši, bolj inovativni od drugih in pri tem stavimo tudi na vrhunsko oblikovanje."

Razstava "Gorenje z vizijo", koncept katere je zastavila kustosinja Barbara Predan, je del mrežnega projekta "Uf, industrija" zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture. Združuje šest samostojnih a vsebinsko povezanih razstav, ki prikazujejo razvoj šestih industrijskih podjetij po drugi svetovni vojni. Predstavljajo se industrije iz prestolnice kulture ter partnerskih mest in okolice: poleg Gorenja še Industrija motornih vozil iz Novega mesta, Mura, Talum, Železarna Ravne in Tovarna Zlatorog Maribor.

Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture dr. Suzana Žilič Fišer, ki je skupaj s Franjem Bobincem odprla razstavo, je o vključitvi Gorenja v projekte EPK dejala: "Bilo je povsem logično, da je Gorenje, ki je izredno zaznamovalo prostor v Sloveniji, ne nazadnje tudi mednarodni prostor, del tega največjega evropskega kulturnega projekta. Zadovoljni smo, da smo tudi na ta način povezali področji gospodarstva in umetnosti."