O-STA

V 100 dneh 1.426 virusov

Virusi so se z množično popularizacijo interneta dobesedno razbohotili po celotnem omrežju in prizadeli nemalo uporabnikov, na kar kaže tudi zadnja raziskava Infobie, ki je predstavila statistiko za prvih sto dni od vključitve prvega uporabnika v sistem za odkrivanje virusov v elektronskih sporočilih.

Podjetje Infobia d.o.o., ki poleg pestrega nabora internetnih storitev na slovenskih tleh ponuja tudi zakup strežniškega prostora za posameznike ali podjetja ter trgovanje z domenami, je kot prvo predstavilo brezplačno odkrivanje in odpravljanje virusov v elektronski pošti. Od 85.748 pregledanih sporočil je bilo najdenih kar 1.426 virusov, med katerimi prva tri mesta zasedajo Klez, Sircam in Badtrans. V nekoliko večji raziskavi, ki je zajela poštni promet med decembrom 2001 in marcem 2002, je statistika prikazala kar 44 najdenih virusov dnevno, kar zagotovo kaže na resnost problema.

Infobia se je tako odločila, da temeljno storitev poštnih strežnikov, pregledovanje virusov, strankam ponudi brezplačno, kar zagotovo pomeni korak naprej v pozornem odnosu do stranke ter nenazadnje velik prispevek k onemogočanju iz dneva v dan nevarnejših oblik virusov. Ti sicer za svoje širjenje ponavadi potrebujejo najpogosteje uporabljane programe, kamor spada Microsoftov Outlook z vsemi naprednimi komponentami, kot je na primer ActiveX. Uporabniki manj populariziranih programov ali celo operacijskih sistemov so sicer s tega stališča varnejši, vseeno pa velja osnovno pravilo, ki se ga je potrebno držati: Ne zaganjajte sumljivih pripetih datotek na elektronski pošti! Da pa bo zaradi vsakdanjega prezasedenega urnika in posledično manjše pozornosti nevarnost okužbe čim manjša, bodo za vse, ki uporabljate njihove storitve, poskrbeli strokovnjaki podjetja Infobia.