O-STA

Ustanovljeno združenje proizvajalcev hrane za male živali

Proizvajalci, uvozniki in izvozniki hrane za male živali v Sloveniji so ustanovili svoje gospodarsko interesno združenje. To je prvič, da so se v Sloveniji podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo, uvozom in izvozom hrane za male hišne ljubljence (psi, mačke, akvarijske ribice ipd.), organizirala pod okriljem posebne organizacije.

Sicer tekmeci na trgu, naj bi člani, od 16. maja združeni v gospodarskem interesnem združenju, predvsem: laže zastopali svoje interese v odnosu z vladnimi institucijami in zakonodajalcem; zagotavljali pogoje za razvoj tržnega potenciala v okvirih enakopravne konkurence; promovirali in razlagali znanstvene in statistične podatke glede lastništva hišnih ljubljencev in njihove populacije z vidika koristnosti za potrošnike; informirali medije o skupnih interesih združenja. Nenazadnje bodo člani preko svojega združenja tudi navezovali in vzdrževali stike z Evropskim združenjem proizvajalcev hrane za male živali (FEDIAF) s sedežem v Bruslju, ki združuje več kot 17 podobnih nacionalnih združenj v drugih državah, predvsem v Evropski uniji.

Po nekaterih ocenah je v Sloveniji skoraj 40 odstotkov gospodinjstev, ki imajo za enega izmed hišnih ljubljencev psa in le kakšen dober odstotek manj tistih, ki imajo mačke. Po podatkih FEDIAF, kamor se želi kmalu včlaniti tudi slovensko združenje, je v Evropski uniji 450 proizvajalcev hrane za male živali, ki neposredno zaposlujejo 21.000 ljudi, posredno pa še 30.000.

Slovensko združenje proizvajalcev hrane za male živali v svojih vrstah združuje člane, ki obvladujejo približno 70 odstotkov trga hrane za male živali v Sloveniji, kmalu pa se nadejajo še novih članov.