O-STA

Podatki o prihodih in prenočitvah turistov po novem tudi po spolu in starostnih skupinah

Danes smo objavili podatke o prihodih in prenočitvah turistov v letošnjem januarju, tokrat prvič tudi po spolu in starostnih skupinah.

Moških turistov več kot žensk, ustvarili tudi več prenočitev

V Sloveniji je januarja prenočilo 54 % moških in 46 % žensk. Tako pri prvih kot tudi pri drugih je bila najštevilčnejša starostna skupina 35-44 let. Skupno sta sledili starostni skupini 45-54 let (16 % vseh prenočitev) in 7-14 let (15 % vseh).

Pri tujih turistih je bilo prav tako več moških kot žensk. Moški so ustvarili 56 % prihodov ter 55 % prenočitev tujih turistov. Najbolj zastopana starostna skupina pri obeh spolih je bila 35-44 let, ustvarila je petino vseh tujih prihodov in prenočitev.

Če pogledamo starostno in spolno strukturo najštevilčnejših dveh skupin tujih turistov, je bilo tudi pri turistih iz Hrvaške več moških (52 % prenočitev iz te države). Prav tako je največji delež predstavljala starostna skupina 35-44 let, in sicer 22 % hrvaških prenočitev.

Med turisti iz Italije so tudi prevladovali moški (55 % prenočitev iz te države). Po prenočitvah je bilo tako moških kot žensk največ iz starostne skupine 45-54 let, skupno so ti ustvarili petino italijanskih prenočitev.

Pri domačih turistih je bilo razmerje med moškimi in ženskami skoraj izenačeno, še vedno pa je bilo nekoliko več moških (51 %). Najštevilčnejša starostna skupina pri obeh spolih je bila 7-14 let, ustvarila je skoraj petino vseh domačih prihodov in prenočitev.

Celotno objavo si lahko preberete na povezavi.