O-STA

Novo interaktivno orodje Dnevni turistični utrip Slovenije

V interaktivnem prikazu so s tridnevnim zamikom na voljo dnevno osveženi podatki o prihodih in prenočitvah turistov v Sloveniji. Prikazani so po nekaterih občinah, statističnih regijah, nastanitvenih obratih in državi prebivališča turista.

Za pokušnjo: januarja in februarja smo našteli skoraj 574.000 prihodov turistov, od tega je bilo 38 % domačih in 62 % tujih. Med slednjimi so prevladovali turisti iz Hrvaške. Med regijami je bila najbolje obiskana gorenjska statistična regija, med občinami pa Ljubljana. Največ turistov je prenočilo v hotelih.

Iz prikaza pa lahko razberemo tudi tole: v četrtek, 8. februarja, to je na Prešernov dan, se je v turističnih nastanitvah prijavilo trikrat več domačih turistov kot preostale četrtke v tem mesecu. Na kulturni praznik je bilo največ turistov v občini Piran, sledile so Kranjska Gora, Brežice in Moravske Toplice.

Kako pa je na turizem vplival pust? V občini Ptuj, ki slovi po karnevalskem dogajanju, so med 8. in 11. februarjem (pustna nedelja) našteli tretjino vseh prihodov turistov v tem mesecu.

Če vas zanima še kaj več, lepo vabljeni k ogledu našega novega interaktivnega prikaza.