O-STA

MARIBOR 2012: Odprtje Pravljičnega dvorišča v Vetrinjskem dvoru, Srečanje Akademije Evropske prestolnice kulture, Po novinarski konferenci in pred pričetkom festivala Animateka

ODPRTJE PRAVLJIČNEGA DVORIŠČA V VETRINJSKEM DVORU

V petek, 7. decembra vabljeni na otvoritev prazničnega sejma Pravljično dvorišče, v Vetrinjskem dvoru. Slavnostna otvoritev prazničnega sejma Pravljično dvorišče se bo začela ob 17. uri s prižigom razsvetljave in okrasitve atrija Vetrinjskega dvora. Sledil bo koncert skupine Orkestrada s predstavitvijo albuma Spusti ptico naj vzleti. Pesmi te zasedbe se dotikajo ljubezensko izpovedne, melanholično hrepeneče in družbeno kritične tematike. Avtorska glasba se žanrsko ne omejuje, sprehaja se skozi zvrsti etna, jazza, bluesa, hip hopa in drugih neimenovanih zvrsti. Bistvo pa je dotik pesništva in glasbe kot poezije za ušesa, oči in srce. Po koncertu, ob 19.30, bo sledila plesno ognjena predstava Elementali. Člani skupine že vrsto let delujejo na področju ognjenih predstav in performansov. Pri tem uporabljajo različne rekvizite, s svojimi spretnostmi pa popeljejo gledalca skozi ognjene sanje davno pozabljene princese. Z govorico ognja nagovarjajo iskro, da vzplamti v podobah in prikaže svet v novi luči. Več informacij v pripetem sporočilu za medije.


SREČANJE AKADEMIJE EVROPSKE PRESTOLNICE KULTURE

Danes, 4. decembra, so se v prostorih zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture v Vetrinjskem dvoru v Mariboru še zadnjič letos sestali člani Akademije Evropske prestolnice kulture. Z generalno direktorico zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, dr. Suzano Žilič Fišer in programskim direktorjem Mitjo Čandrom so ocenili dogajanje v letu prestolovanja evropski kulturi. Več informacij v pripetem sporočilu za medije.


PO NOVINARSKI KONFERENCI IN PRED PRIČETKOM FESTIVALA ANIMATEKA

Prostori Kina Udarnik bodo v produkciji Društva za razvoj filmske kulture in koprodukciji MARIBOR 2012, Društva za oživljanje zgodbe 2 koluta ter Zavoda Udarnik med 10. in 16. decembrom 2012 ponovno gostili že tretjo edicijo mariborskega dela festivala Animateka. Vsebinsko se nekoliko razlikuje od ljubljanske izvedbe. Programsko posebnost predstavlja predvsem tekmovalni program Mali Slon. Glede na to, da velika večina animiranih filmov nastane v produkciji odraslih, gre tu za preobrat, saj so avtorji animacij omenjenega programa otroci in mladi s celega sveta. Prispeli filmi so bili, glede na starost ustvarjalcev, razdeljeni v tri skupine, Mini, Midi in Maxi, starostna meja programa se giblje med 6 in 18 let. Mednarodna žirija bo izmed vseh nagradila najboljšega, slavnostni podelitvi nagrad bo moč prisostvovati v soboto, 15. decembra ob 19.00. V priponki vam posredujemo gradivo za medije po novinarski konferenci, spodaj pa povezava do avdio izjav:
https://www.dropbox.com/sh/13eqs7kopznwwbn/asM5Db45Ay