O-STA

Opomnik za novinarsko konferenco

V ponedeljek, 10. decembra 2012, vas vabimo na novinarsko konferenco, ki bo ob 12.00, v Vetrinjskem dvoru.

Na novinarski konferenci vam bomo podrobneje predstavili program dogodkov, ki se bodo zgodili ob izteku leta Evropske prestolnice kulture 14., 15. in 16. decembra.

Koncept in program osrednjega praznovanja Evropske prestolnice kulture, načrtovanega v soboto, 15. decembra 2012, ob 19.00, na Trgu Leona Štuklja, smo prilagodili varnostni situaciji v mestu. Namesto ene osrednje prireditve na prostem, bomo javnost povabili na več različnih koncertov in drugih prireditev na različnih prizoriščih v središču mesta, s katerimi bomo v soboto zvečer oživili mestno jedro.

VABILO NA LITERARNO POSTAJO Z MITJO ČANDROM

V torek, 11. decembra 2012 ob 19.00, vabljeni v Gledališko dvorano Vetrinjskega dvora na zadnjo, dvanajsto Literarno postajo. Gost literarnega pogovora bo programski direktor Evropske prestolnice kulture, pisatelj, esejist, kolumnist in urednik Mitja Čander.

Za leto 2012 so v Mariborski knjižnici zasnovali obsežnejši projekt 12 literarnih pogovorov s slovenskimi ustvarjalci in kulturniki, ki so na najrazličnejše načine povezani z mestom ali katerim od partnerskih mest EPK. Za goste so izbrali uveljavljene slovenske literate in kulturne delavce, predstavnike različnih generacij in ustvarjalce različnih literarnih zvrsti, zato bo nagovorjen širok in raznovrsten krog obiskovalcev. K temu bo zagotovo prispeval pester nabor lokacij, pri čemer je rdeča nit "svežina", primernost in odpiranje literarnega prostora. Na zadnji, dvanajsti Literarni postaji, se bo "doma", v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvora, ustavil programski direktor Evropske prestolnice kulture, pisatelj, esejist, kolumnist in urednik Mitja Čander. V devetdesetih letih je Mitja Čander vstopil na slovensko literarno sceno, ko se je tudi prvič preizkusil v uredniški vlogi; najprej v okviru študentske Tribune, nato je urejal literarno prilogo mariborskih Dialogov, knjižno zbirko Beletrina, dve leti pa je bil tudi odgovorni urednik Študentske založbe. Doma in na tujem je objavil več kritiških in esejističnih besedil o slovenski in svetovni književnosti. Njegova besedila so prevedena v petnajst evropskih jezikov. Izdal je tri samostojne knjige: Zapiski iz noči, Pokrajina proze in Kuvertirana poteza. Za svoje delo je prejel več priznanj, med drugim Stritarjevo nagrado (1998) za najboljšega mladega kritika, Glazerjevo listino (2000), nagrado slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec (2003) in lirikonfestov zlat za najboljši esej (2008). Širša javnost ga pozna tudi kot urednika in koordinatorja projekta Sto slovanskih romanov in enega od snovalcev projekta Svetovni dnevi slovenske literature.

Vabljeni,

Duška Žolger
Odnosi z javnostmi/Public Relations

--------------------------

MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30

2000 Maribor

Slovenija

mob: +386 31 533 714

tel: +386 2 228 1250

fax: +386 2 228 1240

www.maribor2012.eu


image001.png

image004.jpg