O-STA

MARIBOR 2012: Vabilo na NK projekta Dvanajst, opomnika za Literarno postajo, NK Ključev Mesta in predstavitev monografije Nemci in Maribor ter Zrno ajde čebelice za vse osnovnošolce

Vabilo na NOVINARSKO konferenco ob zaključku projekta Dvanajst

Vabimo vas na novinarsko konferenco ob zaključku projekta Dvanajst ter izidu zadnje knjige v sklopu omenjenega projekta. Trinajsta knjiga, ki jo sestavljajo izvirni prispevki vseh gostov, ki so v tem letu obiskali Maribor, je zaključno darilo in napotilo EPK Mariboru in Evropi. Novinarska konferenca bo v petek, 14. decembra 2012, ob 11.00, v Vetrinjskem dvoru. Na novinarski konferenci bo novinarjem na voljo celotni komplet vseh trinajstih knjig.

MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture je vsem osnovnošolcem Maribora in partnerskih mest v prazničnem decembru podarila lonček z zrnom avtohtone ajde čebelice.

Danes dopoldan sta generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012 dr. Suzana Žilič Fišer in pomočnik generalne direktorice za marketing Samo Ravter učencem OŠ Bojana Ilicha predala seme avtohtone ajde čebelice. S tem je zavod MARIBOR 2012 mladi generaciji, nosilcem bodočega razvoja, simbolno podaril seme kulturnega razcveta, s katerim nas je letos obogatila Evropska prestolnica kulture. EPK želi, da ta razcvet ostane med nami kot obljuba in zaveza, da se bodo prebujene energije razraščale še dolgo v prihodnost. Tako bo dvajset tisoč otrok in njihovih družin vzgajalo poganjke zrna te prihodnosti.

Kot je ob najavi tega simbolnega obdarovanja osnovnošolcev dejala generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012 dr. Suzana Žilič Fišer, je Evropska prestolnica kulture zasejala seme sprememb, hkrati pa, da vsako podarjeno zrno nosi skupno izkušnjo in posamično zavezo. "Izjemno velik odziv vseh mariborskih šol in šol partnerskih mest kaže na veliko pripravljenost in težnjo k vzpodbujanju kulturnega potenciala," zaključuje Žilič Fišerjeva.

Samo Ravter, pomočnik generalne direktorice za marketing, pa je ob predaji poudaril: "Skozi vse leto smo skrbeli za vse starostne skupine in jih s pomočjo programa vključevali v projekt Evropske prestolnice kulture. Tako smo danes mladi generaciji v vseh osnovnih šolah v Mariboru in partnerskih mestih simbolično podarili lončke z zrnom avtohtone ajde čebelice, katere sporočilna vrednost je: da jo je potrebno negovati in zanjo skrbeti ter z optimizmom zreti v prihodnost".

Fotografije v visoki ločljivosti, so na voljo na povezavi http://dl.dropbox.com/u/66632579/2012_12_11%20-%20EPK%20-%20OS%20Bojan%20Ilich.7z. Ob uporabi navedite avtorja MP produkcija.

Opomnik za Literarno postajo, ki tokrat gosti Mitjo Čandra

Pogovor, ki ga bo usmerjala Zora A. Jurič, bo v torek, 11. decembra 2012, ob 19. uri, v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvora.

Na literarno sceno je Čander vstopil v 90. Letih, ko se je prvič preizkusil v uredniški vlogi. Najprej v okviru študentske Tribune, nato kot urednik literarne priloge mariborskih Dialogov, knjižne zbirke Beletrina, dve leti pa je bil tudi odgovorni urednik Študentske založbe. Doma in na tujem je objavil več kritiških in esejističnih besedil o slovenski in svetovni književnosti. Njegova besedila so prevedena v petnajst evropskih jezikov. Izdal je tri samostojne knjige: Zapiski iz noči, Pokrajina proze in Kuvertirana poteza. Za svoje delo je prejel več priznanj, med drugim leta 1998 Stritarjevo nagrado za najboljšega mladega kritika, leta 2000 Glazerjevo listino, nagrado slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec leta 2003 in lirikonfestov zlat za najboljši esej leta 2008. Širša javnost ga pozna tudi kot urednika in koordinatorja projekta Sto slovanskih romanov in enega od snovalcev projekta Svetovni dnevi slovenske literature.

Opomnik za zaključno novinarsko konferenco programskega sklopa Ključi mesta in predstavitev monografije Nemci in Maribor

V sredo, 12. decembra bo ob 11.00, v Veliki kavarni zaključna novinarska konferenca Ključev mesta, programskega sklopa MARIBOR 2012 Evropske prestolnice kulture. Na isti lokaciji pa bo uro kasneje sledila predstavitev monografije Nemci in Maribor.

Programski direktor zavoda MARIBOR 2012 Mitja Čander bo skupaj z glavnim producentom Borisom Cizejem in izvršnim producentom Milanom Gregornom predstavil rezultate programskega sklopa, zaključno poročilo o dogajanju v partnerskih mestih pa bo predstavil vodja koordinatorjev Borut Pelko.